Voorpagina Ervaringen

Love == Pain (?)²

Vorig jaar april struinde ik op een forum tegen een discussie aan dat over liefde en geluk ging. Lekker vrolijke boel zou je denken. Echter, in deze topic werd liefde omschreven als een gevaarlijk monster dat plompverloren ineens een aanslag kan plegen op je hart. Dit gezien het de bron zou zijn van de drie V’s: vendetta, verlies en verdriet. Als liefde geen pijn zou doen, is het géén liefde want pijn is de essentie van liefde. Geluk zonder pijn is onmogelijk en liefde is de scheidingslijn tussen deze twee. Op eerste gezicht vond ik het een deprimerende, treurige, ellendige en zwarte kijk op iets wat juist heel mooi hoort te zijn. Naast vrije wil is het misschien wel het mooiste wat ons gegeven is hier op aarde.

Mijn optimistische frisse opgewekte opvatting over dit onderwerp kon ik niet voor me houden en al gauw raakte ik verstrikt in een filosofische discussie over de kern van liefde. Helaas irriteerde ik daarbij mijn tegenstanders door mijn vrolijke regenboog visie. Het duurde een poosje voordat ik inzag dat het helemaal niet zo zwartgallig bedoeld was als het deed overkomen.

Wat er eigenlijk bedoeld werd is dat een band tussen twee mensen een stootje nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een band met diepgang, anders blijft men aan de oppervlakte dobben. Dit stootje (of pijn) kan zich demonstreren in bijvoorbeeld jaloezie, woorden die verkeerd vallen, woorden die juist niet vallen, onzekerheid, gezeur, veel eisen, een diep gemis, etc…

Er is in mijn virtueel bestaan zelden een topic geweest die mij zo is bijgebleven als deze. Misschien omdat ik er nog steeds niet over uit ben hoe het nou zit. Essentie van het ‘Love hurts’ verhaal is dat alleen de mensen die je lief hebt je pijn kunnen doen. Andersom is het dan ook zo dat je het meest rot voelt als je iemand pijn doet die je echt lief hebt. Ergens vind ik het toch te zwaar om te geloven dat pijn dan de essentie of kern is van liefde. Is het niet alleen een gevolg omdat je het onmogelijk acht dat je iemand pijn kan doen die je niet pijn wilt doen? Mijn liefde wordt niet groter voor iemand omdat deze persoon mij meer pijn kan doen dan een ander. Misschien heb ik het ook nog niet helemaal begrepen en moet ik die roze bril eens afdoen om het echt te begrijpen. De grap is dat ik kort na deze discussie online één van deze voorstanders van de "Love Hurts" filosofie onbewust ontmoet heb. Het duurde maanden voordat we door hadden dat we elkaar digitaal al kenden. Moet je je even voorstellen dat ik maanden later erachter kom dat een Sjaak of een vele bijvoorbeeld mijn overbuurman blijkt te zijn. Of nog beter Filip Freriks! :) 

Wat betreft lief hebben: Het enige wat ik weet is dat ik de mensen waar ik oprecht van houd alles kan vergeven a la minute, hoeveel pijn er ook verricht is. Ik heb ook ondervonden dat op mijn beurt deze mensen niet willen dat ik iets al te zwaar opneem. Waar die pijn vandaan komt en of liefde de oorzaak was, weet ik niet. Liefde is in mijn ogen in ieder geval elkaars pijn verzachten. En wie weet moeten we wel echt eerst op onze bakkes gaan om te weten wat ware liefde is, maar misschien verlies je dan wel alleen je tanden en niet zo zeer je hart aan iemand.  

Salaam en dikke groeten, 

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van