Voorpagina Politiek

Afschaffen die dienstplicht!

De PvdA wil dat Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, er bij de Turkse autoriteiten op aandringt dat Turkse Nederlanders vrijgesteld worden van de dienstplicht. In Turkije bestaat nog steeds een dienstplicht van 15 maanden. Voor Turken in het buitenland is er een uitzondering, zij mogen de dienstplicht afkopen voor 5000 euro en een verkorte dienstplicht van drie weken doen.

Dat werd eens tijd! Dit is een last voor Turken in Nederland. Het kost veel geld en het is zonde van je tijd. Iedere Nederlandse man van Turkse origine stelt de dienstplicht zoveel mogelijk uit door het te verlengen. Dat mag tot je 45ste, daarna ben je de klos. Al jaren hopen mannen dat het afgeschaft wordt. Maar nee hoor, tuurlijk doen ze dat niet. Het tikt wel lekker aan in het Turkse laatje. Het uitstellen gaat weer op de traditioneel Turkse manier. Op de Turkse ambassade krijg je antwoorden als: ‘Kom volgende week terug’, ‘Nee, meneer dit klopt niet’ en meer dingen zodat je je zwaar irriteert aan de hele bureaucratie.

Dan komt de keuring. Ben je wel geschikt om drie weken te ‘dienen’? Grappig hoe sommigen wanhopig een poging wagen om afgekeurd te worden zodat ze 5000 euro kunnen besparen. Mijn vader was gezond verklaard en moest dus ‘dienen’. In die drie weken doen ze niet veel. Ik heb serieus op de grond gelegen van het lachen nadat ik hoorde dat ze oefenden met oude geweren uit de Tweede Wereldoorlog. Naast iedere ochtend een beetje rek- en strekoefeningen hadden ze verder niet veel te doen. Het enige wat ze eraan over hebben gehouden, zijn leuke herinneringen en grappige foto’s.

Ik begrijp niet waarom ze mensen in het buitenland nog lastig vallen met een achterhaalde dienstplicht waar ze niemand een plezier mee doen. De oudere generatie heeft er nog wel veel voor over, omdat het hun geboorteland is. Zou de nieuwe generatie er ook zo over denken? Als ik naar mijn broertje en mezelf kijk, denk ik niet meer. Ik kan maar één reden bedenken voor de Turkse overheid en dat is geld. What else?

Eindelijk weer eens een positieve maatregel van de politiek. Nu maar hopen dat er iets mee gedaan wordt. Bij deze wens ik Maxime Verhagen alvast veel succes toe!

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

44 Reacties op Afschaffen die dienstplicht!

 1. avatar Nordin says:

  Ik ben dan wel geen Turk maar ik vraag me echt af wat je hier als Nederlandse Turk van moet denken. Heb je niet het gevoel dat je hier misbruikt wordt of dat ze alleen snakken naar je geld?

 2. avatar josie says:

  Misschien je 2e paspoort opgeven???????

 3. avatar josie says:

  Waarom wel de rechten willen hebben die met een paspoort komen, maar niet de plichten?

 4. avatar pjotr says:

  Waarom wel de Turkse nationaliteit (+ nederlandse) hebben, maar geen dienstplicht willen vervullen, zoals iedere andere Turk. Belachelijk dat Nederlandse ministers dit willen afschaffen. Laten ze het probleem aangpakken en die dubbele nationaliteit afschaffen.

 5. avatar Yazzy says:

  Ik ben het met je eens, Suzan!

  heel off topic: Nordin ik dacht echt dat je een Turk was…

 6. avatar Kaya says:

  Weet je, ik als Turk zou ook gewoon akkoord gaan met het betalen van 5000 euro en dan gewoon verder gaan met mijn leven. Want wat leer je nu in drie weken, wat andere in die 15 maanden moeten doen? Niets !

  We hebben (ook) de Turkse nationaliteit en ook al geven we onze paspoorten op we zullen Turken blijven. Turk zijn is niet iets op papier, dan ben je doordat je wortels terug gaan naar dat land. En zo zullen we ook altijd worden gezien. Hoe je het wendt of keert.

  Ik ben het dan wel eens met “we willen wel de lusten van het hele gebeuren, maar niet de lasten?” Beetje een omgekeerde wereld vind je niet?

  Selamun Aleykum :)

 7. avatar Ihsan says:

  @ Kaya

  Zou je het dan erg vinden om je Turkse paspoort in te leveren (als dat zou moeten in NL?) Want uiteindelijk ben je Turks in je hart.

  Daarbij wil ik je inderdaad ook gelijk geven… een identiteitskaart bepaalt niet je identiteit

 8. avatar Durendal says:

  Ja en natuurlijk zal het Turkse leger onmiddelijk toegeven om alle in het buitenland wonende Turken van de dienstplicht te ontheffen.
  Je vraagt je af hoe Nederland het zo hoog in de bol krijgt.
  Als je voorstelt om de dienstplicht misschien maar eens af te schaffen in Turkije zelf beland je in de gevangenis en hoort niemand meer van je.

 9. avatar Janine says:

  Ik vind dat de Nederlandse regering zich maar lekker afzijdig moet houden.

 10. avatar Laurens says:

  Een dienstplicht vind ik sowieso niks, maar van mensen vragen dit te doen voor een land waar ze überhaupt niet wonen is bizar.
  Terechte vraag dus van PvdA!

 11. avatar maarten beerens says:

  Suzan,

  Ik neem aan dat deze regel geld voor mensen die (gedeeltelijk) de Turkse nationaliteit hebben want ik kan me haast niet voorstellen dat de Turkse regering Nederlandse staatburgers dwingt tot een dienstplicht.

  Als het bovenstaande inderdaad het geval is dan heeft Turkije het volste recht om dit van zijn eigen onderdanen te vragen, en vind ik het oppervlakkig om als Nederland te roepen dat dit niet meer kan. Wie zijn wij om ons te mengen in staatszaken van andere landen zolang er op geen enkele manier fundamentele rechten geschonden worden. Ik ben het niet eens met de dienstplicht voor de Turken die in Nederland wonen maar dat doet nog niets af van het feit dat dit een kwestie is tussen de Turkse overheid en haar onderdanen en dat wij als Nederland daar tussenuit te blijven hebben.

  Dhr. Verhagen roept op deze manier met holle frasen sympathie op bij een grote bevolkingsgroep in Nederland terwijl dit niet eens zijn zaken zijn. Slechte zaak dus als je het mij vraagt

 12. Maar wel het paspoort van willen houden Laurens, dat is ook bizar volgens mij. Ze hebben al een voorkeurs positie want ze kunnen het anders dan de in Turkije wonende jongens afkopen en/of korter dienen.
  Ik vind het niet zo boeiend onderwerp, maar ik vind Kaya een sterk punt hebben. Wel de lusten (wat die ook moge zijn) maar niet de lasten.
  Ik had het er van de week nog met een vriendin van me over, die begreep de commotie ook niet. Zij heeft nog nooit enig profijt van haar Turkse paspoort gehad. En wat je in je hart bent heeft niets met het papiertje of je officiele status te maken volgens. Waarom is de papiertje toch zo waardevol voor jullie?
  Van mijn vrouw begrijp ik waarom ze twijfelt om haar nationaliteit op te geven. Ze mag geen huis kopen in Indonesie als ze niet meer de Indonesische nationaliteit heeft.
  Gaat dat voor jullie soms ook op? Gewoon lekker als rijke westerling terug willen keren naar het voormalig thuisland van je ouders of grootouders? Ik heb best begrip voor dergelijke praktische overwegingen hoor. Ik zit na mijn pensioen ook liever naast mijn eigen zwembad in een moslimland als hier achter de nederlandse geraniums (of komen die ook uit China Sjoerd?).
  Groetjes,
  Herman

 13. avatar Ook Iemand says:

  Turken (mannen) hebben een bijzondere positie hier in Nederland. Normaal gesproken is het dienstnemen in het leger van een vreemde mogendheid reden om het staatsburgerschap in te nemen.

 14. avatar Pippi says:

  Ja
  De diensplicht moet overal worden afgeschaft

  Ik ken trouwens een Joodse jongen die nu in Nederland woont, omdat hij anders in Israel in het leger moet en dat wil hij niet. Als hij terug moet, moet hij in de gevangenis. Maar gelukkig heeft hij een Nederlandse moeder.

  Dus ze mogen ook wel eens druk zetten op Israel

  Er zijn uit heel veel landen dienstweigeraars in Nederland die dreigen te worden teruggestuurd en geen verblijfsvergunning krijgen. Maar dan gaan ze naar de gevangenis als ze in hun eigen land wonen!

 15. avatar Pippi says:

  Ik reageerde trouwens niet op “Iemand”, maar op Suzan

 16. Helemaal met de topic eens!
  Denk dat het ook voor veel Nederlandse turken een last is. dus afschaffen deze onzin!

 17. avatar susmi says:

  good piece of information

 18. avatar surgun says:

  @herman

  idd, je verliest je rechten om onroerend goed van je voorvaderen te erven en aangezien ieder gezin heel veel bezit in tr is dat niet zo fijn om het turkse nationaliteit te verliezen.

  ontopic, in dienst gaan voor een maand moet gezien worden als een symbolische functie. je leert er niet zo veel van als gehoopt, maar t gaat erom dat je zoiets heb meegemaakt.

 19. avatar vele says:

  Mij is een tijdje geleden door een Turkse buurtgenoot verteld dat dat onzin is.
  Hij was Turkse vluchteling en had geen turkse nationaliteit meer, na het overlijden van zijn vader, een turkse rechter, had hij geen enkel probleem met verdeling erfenis.

 20. avatar Celim says:

  Als je afstand doet van je Turkse nationaliteit hoef je ook niet in dienst. Wel de lusten en niet de lasten is onredelijk eis.

 21. avatar surgun says:

  @ en ik kan garanderen dat dat onzin is, want waarom zou je anders problemen hebben om je nationaliteit te laten vervallen?

  T klinkt dan toch allemaal niet logisch. Je raakt veel rechten kwijt als burger zijnde en daar vallen veel dingen onder, waaronder ook onroerend goed.

 22. Kijk Surgun, als jij gelijk hebt zullen de meeste autochtonen begrijpen dat jullie je tweede paspoort willen houden. “Kom niet aan m’n centen” is een van de hoofdbestanddelen van de Nederlandse cultuur ;-) Feitelijk toon je dus aan dat je een echte Nederlander bent door je paspoort vanwege het financiele gewin niet op wilt opgeven. Surgun, ik ben helemaal op hoor. Je bent gek als je je paspoort opgeeft als het scheelt in je portemonaie.

 23. euhh, niet helemaal op, maar helemaal om bedoelde ik.
  Wat niet wegneemt dat ik ook helemaal op ben, maar dat heeft verder niets met het topic te doe.
  Groet,

  Herman

 24. avatar Surgun says:

  Financieen spelen idd een belangrijke rol, want als ik zo in mijn Turkse omgeving kijk zie ik dat veel in Turkije wordt geinvesteerd zodat t nageslacht daarvan kan profiteren. En als dat van ons wordt ontnomen, door onze nationaliteit op te geven, is dat heel erg sneu (om t maar zacht uit te drukken).

  Andere zaken spelen natuurlijk ook een rol, maar bij deze ging t om de financien :).

 25. avatar Kaya says:

  @7 Ihsan

  Nee, ik zou niet mijn paspoort willen opgeven, omdat ik wel voordelen zie in het behouden ervan. De allersimpelste argument is alleen al dat ik niet moeite hoeft te doen om een visum te halen wanneer ik naar Turkije ga om vakantie te houden of mijn familie op te zoeken die niet in Nederland woont.

  Iedereen maakt er zo een probleem van, maar ik begrijp niet echt hoe “mijn Turkse paspoort” last kan bezorgen aan andere mensen. We hebben het in NL ook alleen maar over de mensen die een Turks paspoort hebben, en niet over al die andere mensen die een tweede nationaliteit op papier hebben. Ik vind het niet erg hoor, had ik ook nog maar een Indonesisch, Amerikaans of een Saoedisch paspoort. Het zou het alleen maar gemakkelijker maken voor mij om naar die landen toe te gaan.

  Tot nu toe heeft toch nooit iemand last gehad van mensen met twee of meer paspoorten? Waarom nu opeens wel?

  Selamun Aleykum

 26. avatar bratislava says:

  Echt een ramp he kaya om een visum te halen voor Turkije, welke deur neem jij op het vliegveld als ik vragen mag, de achterdeur. Ik ken geen enkel land waar het makkelijker is om een visum aan te vragen dan turkije. 10euro, betalen aan de douanier en je bent binnen. maar je hebt gelijk; moeite.

  :)

 27. avatar caprio says:

  Stel, we spreken het jaar 2025: Je bent een Nederlandse Turk die minister van BZ wordt, en in Turkije nooit zijn dienstplicht vervulde.

  De Nederlandse regering eist als voorzitter van de EU dat de Turkse regering de genocide op de Armenen erkent, jij als waarnemend voorzitter staat op het punt naar Turkije te gaan om dit laatste heikele punt voor de toetreding van Turkije tot de EU uit de weg te ruimen. Je gaat naar Turkije en spreekt de bevolking toe. Maar omdat je je als Turk aan de Turkse wet moet houden mag je volgens Artikel 301 de genocide geen genocide noemen, bovendien heb je je dienstplicht ontlopen toen je 18 was, waarvoor je bij verstek veroordeeld bent in Turkije.

  Hoe los je dit op?

 28. avatar caprio says:

  @26: je hebt helemaal geen visum nodig op voorhand, je betaalt gewoon 10 euro bij de Turkse douane en dan plakken ze een stempeltje in je paspoort.

 29. avatar bratislava says:

  Dat bedoel ik, maar als je goed in je paspoort kijkt staat er; visum, zo noemen ze het althans, maar kaya heeft gelijk; een ramp om dit te regelen.

  :)

 30. avatar AJH van Buuren says:

  Ik vraag mezelf af wat een Nederlands minister te maken heeft met de dienstplicht van turken. Terecht hanteert de turkse regering dat haar onderdanen ook de dienstplicht dienen te vervullen als zij in het buitenland verblijven. Wat mij verbaasd is dat de turkse staat buitenlanders in haar leger toestaat. Ik zou ze niet loyaal verklaren….

  Wordt het niet eens tijd gewoon een paspoort te kiezen?

  AJH van Buuren

 31. avatar Napolion says:

  Kom op mensen een man met en een Nederlandse en een Turkse nationalteit
  Zal zijn dienstplicht moeten dienen als het land het verplicht heeft.Een geluk hebben de Turkse- Nederlanders dat nederland de
  dienstplicht heeft bevroren.anders hadden ze echt een probleem gehad dacht ik zo

  Maar de keus ligt toch echt bij de persoon zelf.Van mij mag hij een dubbele nationalteit hebben maar moet dan de lusten en de lasten ervan ook dragen.

  En Nederlandse politiek moet zich hier niet mee bemoeien, ten zij ze de dubbele nationaltei afschaffen.

  Als mens blijf je turk of nederlander of marokaan en dat veranderd niet door het op papier anders neer te zetten

  Katjoeng

 32. avatar Kenan says:

  Turkije biedt sinds 2004 de mogelijkheid om aan alle Turken die in het buitenland wonen hun Turkse paspoort in te leveren zonder nadelige gevolgen. Gelijk daarna vraag je een Mavi Kart aan! Dit houdt in dat je alle sociale rechten krijgt evenals een Turk die wel een Turkse nationaliteit heeft. Zie deze link (in het Turks)
  http://www.nvi.gov.tr/11,Ana_Sayfa_Pembekart.html
  Natuurlijk weet niet iedereen hoe het zit zolang het niet door Turkije actief gepubliceerd wordt!
  Het staat vast in de wet. GELOOF ME DE ENIGE NADEEL IS, DAT JE NIET MAG STEMMEN EN GEEN SOLDAAT/OFICIER MAG WORDEN :-))

 33. avatar Ph.D. says:

  Turkeye moet eens stoppen de Turken in het buitenland of de mensen met een dubbele nationaliteit als koeien te zien die gewoon gemolken moet worden.
  Wat geeft hen het recht om iemand van Turkse origine het land te verweigeren of gevangenis straf te geven en daarbij nog eens zijn legerdienst te laten doen terwijl die persoon sowieso niet in Turkeye leeft.
  Wat heeft Turkeye voor mensen zoals mij gedaan zodat ik 7500 euro moet batalen of meer omdat ik 45 ben en mijn legerdienst niet wil vervullen.
  Als ik ziek werd kreeg ik hier in Belgie de nodige sociale voordelen om mij te laten behandelen. Als ik zonder werk zat kreeg ik in België werklozensteun om voor mijn kinderen te zorgen. Wat heeft de Turkse regering ooit voor mij gedaan dat hen het recht geeft om geld te eisen van mij. De Belgische regering heeft alles gedaan om mij met studiebeurzen enz. te laten studeren, heb een Doktoraat in de computer wetenschappen, en nu zijn mijn kinderen aan het studeren met Belgische geld. Turkeye moet eens 1/100 doen wat ik van België gekregen heb alvorens geld durft te vragen. Als er een land is die geld zou moeten eisen is het België wel.
  Mijn vader is recentelijk overleden en heb aan het Turks consulaat gevraagd of ik geen toelating kon krijgen om 3 dagen naar Turkeye te gaan mijn vader te begraven ( dat was zijn laatste wens ) zonder te worden aangehouden. Dat werd geweigerd. Hier in België en andere europese landen mogen zelfs Kriminelen die in het gevangenis zitten op de begrafenis van hun ouders aanwezig zijn. De hele europese regeringen zouden eens wakker moeten schieten en deze kriminele misbruik van Turkeye eens onder de loupe nemen.
  Meer wil ik niet kwijt.
  TURKEYE SCHAAM U.

 34. avatar Jamal says:

  Olla, Heb je ooit gehoord van Dissipline, nou dat hebben de marokkaanse jeugd niet ,omdat ze na hun thuis opvoeding niet meer in het gereel te krijgen zijn tot dat ze wakker worden in een gekkenhuis,maar dan is het telaat.diestplicht geeft ten eerste stof tot na denken bij de jeugd als ze er bijna aantoe zijndan voelt hij zijn veratwoordelijkheid. wat denk je waarom maxim het aan de orde brent, het gaat te goed met de turken in Nderland en dat moet gestopt worden, want ze slepen hun moslimbroeder mee in de welvaart.

 35. avatar hone says:

  Turkeye wil bij europa horen wil in de europeese uni ,ook nog navo lid .
  en moeilijk doen om een dienstplicht.
  ik vind gewoon als je in nederland woont en je wilt gebruik maken rechten en plichten
  maak niet uit wie je bent of wat je bent gewoon 1 pas of document geen 2 als turkeye boven genoemde mee wil doen zouden ze ook moet acceptteren dat alle turken die in europa wonen gewoon de
  nationaliteit van het land waar ze verblijven
  turkeye moet mee gaan met de tijd ,en blijven staan.

 36. avatar Mesut says:

  Turkse Nederlanders met een Turks paspoort hoeven geen visum aan te schaffen bij aankomst in Turkije. Ze mogen hun stem uitbrengen bij verkiezingen. Ze kunnen met gemak een hypotheek aflsluiten. Ze kunnen net als ieder andere Turk een rekening openen bij de Centrale Bank van Turkije (en zo gebruik maken van hogere rentetarieven). Ze kunnen met gemak onroerend goed aanschaffen in Turkije. Dankzij hun Turkse paspoort hebben ze een kimlik no (soortgelijk aan sofinummer) zodat ze in aanmerking kunnen komen voor allerlei burgerzaken, sociale voorzieningen, gezondheidsdiensten (sinds kort heeft een ieder een toegewezen ‘aile hekimi’, wat gelijk is aan de huisarts in Nederland. Dit is zo 1,2,3 een simpele opsomming van de voordelen die een Turkse Nederlander met Turks paspoort geniet. Ik hoor niemand hierover. Ik hoor niemand hierover klagen. Iedereen is wel tevreden over deze bevoorrechte positie in vergelijking met mensen met enkel een Nederlands paspoort. Turkije kent ook verplichtingen, waaronder de dienstplicht. Deze bestaat zeer zeker niet omdat Turkije zogenaamd zijn invloed op de Turkse jongeren wereldwijd wil houden. Wat een onzin! Wil je de dienstplicht vermijden, dan is dat heel simpel. Neem gewoon afstand van het papieren documentje dat voor zoveel problemen zorgt. En denk je nou echt dat Turkije van de dienstplicht gaat afzien omdat Nederland dat verlangt. Met zulke uitlatingen en acties bevorder je de integratie juist niet! Ik ben er van overtuigd dat de meeste Turkse jongens zonder tegenzin hun dienstplicht vervullen. Het enige wat hen hooguit niet zint is de 5500 euro aan kosten..

 37. avatar Yalcin Zafer says:

  Iedere gezonde man met een turkse nationaliteit moet zijn dienstplicht vervullen.
  Waarom zou iemand in Nederland het niet moeten doen? Dan moet je af van je turkse nationaliteit.Het lukt PVDA toch niet, ik zou als ik hun was geen moeite doen.Als je een turkse nationaliteit hebt moet je zoals alle andere turken in dienst.Dat lijkt mij heel logisch.
  Dat je er €5100,- voor moet betalen kan misschien te hoog zijn maar wees blij dat die regel bestaat want anders had je 15 maanden gemoeten.
  Als je niet in dienst wil of als je maar 3 weken wil moet er ook iets tegenover staan en dat is die €5100,-.Wat denk je van de millitairen in Turkije die het niet kunnen en/of mogen afkopen en 15 maanden lang in de koude bergen tegen de terorristen moeten vechten met de angst dat je elke dag door een kogel doodgeschoten kan worden. Ben jij meer Turk als zij?
  Dan zullen er mensen zijn die gaan zeggen dat je dan maar van je Turkse nationaliteit af moet. Maar dat is voor sommige mensen niet zo makkelijk. Er zijn weinig Turken die van de turkse nationaliteit af willen. Dat kan veschillende redenen hebben. Erfenis bijvoorbeeld, of geen rechten meer in turkije etc.etc. Die afweging moet je maken.
  Maar je kunt ook de “blauwe pas” aanvragen. Hiermee houd je bijna alle rechten in Turkije maar dan hoef je die €5100,- ook niet meer te betalen en hoef je ook niet 3 weken in dienst. Maar je bent wel je turkse nationaliteit kwijt.
  Alle moglijkheden nog op een rijtje:
  1 Je gaat 15 maanden als een echte Turk.
  2 Je hebt al dienstplicht in Nederland
  vervuld en vraagt vrijstelling aan.
  3 Je betaald €5100,- en gaat 3 weken.
  4 Je vraagt “blauwe pas” (mavi kart) aan en
  gaat helemaal niet en betaalt ook niets.
  Je hebt dan geen kiesrecht meer in
  Turkije en kun je zelf ook niet gekozen
  worden.De overige rechten
  behoud je. Je doet wel afstand van je
  Turkse Nat.
  5 Je levert de Turkse nationaliteit in gaat
  niet.
  6 je wacht to je 45ste en betaalt ongeveer
  €7000,-
  volgens mij hebk ik alle mogelijkheden.

  genoeg keuze toch?

  mvg
  Yalcin Zafer

 38. avatar Selcuk says:

  Wie geen TURK is zal nooit begrijpen het nooit begrijpen. Geen volk op dit planeet heeft zoveel respect en liefde voor zijn land als de Turkse bevolking Ik zeg Turken en alle dienstplicht weigeraars zijn of koerden of communisten, kapitalisten etc. Kijk naar Palastina destijds geen respect voor hun land nu wonen er Joden. Irakezen geen respect wonen Amerikanen. Met wonen bedoel ik land in beslag genomen weg gekoloniseerd. Respecteer je land mensen. Ik ben trots om Turks te zijn ik geef mijn leven voor mijn Land. maarjaa niemand zal het begrijpen. Nu mogen jullie verder met die domme meningen van jullie over turkse dienstplicht. (Nederlander=Duitster) Er bestaat niet zoiets als Nederlander Weten jullie nog mensen Maxima dit komt omdat jullie geen liefde voor je land hebben. Doei doei

 39. avatar Peter B. says:

  aan #38 Selcuk

  Wat jij hier schrijft is een uiting van opgeblazen, oververhitte ultra-nationalistische gevoelens. Die vormen een gevaar voor de mensheid.

 40. avatar Koerd says:

  Ik ben een Koerd uit Turkije ik woon al mijn hele leven in Nederland. Ik vind dat Turkije nooit van mij kan eisen dat ik voor hun moed dienen. Ze hebben al genoeg leed veroorzaakt in mijn familie puur en aleen omdat ze koerd zijn. Voor een land die meent dat ze recht hebben over andere mensen wil ik ook niet dienen.

  Er zijn ook gewone turkse mannen die in Nederlan in financiele problemen terecht komen, hierdoor kunnen ze simpelweg de vereiste 5500 euro niet ophoesten. Wat moeten deze mensen hebben ze nog een keus? NEE ze moeten afstand doen van hun nationaliteit. Wat voor een land kan zo slecht zijn voor zijn burgers aleen maar voor die paar centen.

  Ik betreur het ten zeerste.
  Wat ik van de Turkse wetgeving vind, nou bagger het is lopen over leiken. Zakkenvullen. Onrechtmatig.

 41. avatar orrie says:

  Nedeland moet zich niet mee bemoeien met dit soort zaken,
  heb je een turks paspoort ga je gewoon in dienst zoniet lever het dan gewoon in.

 42. avatar TurkseKoerd says:

  Ik zou zeggen laat ze eerst de dienstplicht in Nederland afschaffen want die is hier ook nog niet afgeschaft. Alleen de opkomstplicht is afgeschaft.

  Als je geen 5000 euro wilt betalen om je dienstplicht af te kopen dan lever je je nationaliteit toch in? Heel makkelijk. Dat is toch wat alle Nederlanders willen, dat de nieuwe Nederlanders hun dubbele nationaliteit opgeven dus waarom die chaos rond afschaffing dienstplicht Turkije??

  Ow even over opgeven dubbele nationaliteit, wij kwamen als gastarbeider en zijn nog steeds gasten/buitenlanders/allochtonen/nieuwe nederlanders. Laat ze eerst de 2 miljoen nederlanders in het buitenland hun dubbele nationaliteit opgeven daarna doe ik het ook.

 43. avatar Tonker says:

  Als Turk moet je je land dienen net als iedereen. Dat jij in europa woont maakt dat niet minder. Voor een Turk in TR is het de normaalste zaak vd wereld dat ie 15 maanden in zijn leven stopt met werken, studeren, echtgenoot/vader/kind zijn en na terugkomst alles weer oppakt.
  Maar zeg dat maar tegen je NL werkgever ik ga ff 15 maanden het leger in in Turkije. “Ja tuurlijk super ga je gang, maarre bij ons hoef je niet terug te komme.”
  Daarom, een verlichting voor Turken buiten TR. 3 weekjes symbolisch, en ook dokken, ben je tenminste ergens goed voor (lees defensiekas bijspekken).
  Vind het helemaal goed hoor. Maar vind wel dat er rekening gehouden moet worden met de financiele situaties van de betrokkenen (toegegeven zal lastig zijn vanuit TR + de nodige taferelen die de Turkmens dan weer zal uitvoeren)

 44. avatar Mevrouw Ouwe man says:

  Dom van hun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.