Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Made In NL: De Nieuwe Regels

Ik ben een ouwe astmatische fietser uit Mijdrecht en een van mijn favoriete schrijvers is de Schot Alasdair Gray, zelfbenoemde ouwe astmatische wandelaar. De reden dat ik hem hier voor het voetlicht breng is dat de beste man zichzelf afwisselend een nationalist en een socialist noemt en dat doet hij consequent al zolang hij schrijft.

Socialist? Prima, maar nationalist zeg je? Dat is toch moreel verwerpelijk schuim der aarde? Dat is toch Adolf of het KKK-addergebroed, pure PVVhaatzaaierij, met een vleugje van die “interessante” Geert W. er door heen gemischt? Daar zou je gelijk in hebben, ware het niet dat Alasdair daar het volgende op gevonden heeft. Volgens hem valt of staat zijn idee van nationalisme met het houden van dat wat er tot de natie behoort, met andere woorden: wie of wat hoort er hier (=Schotland) thuis en waar houd je dus van.

In zijn pamflet/boek Why Scots Should Rule Scotland (gepubliceerd vlak voordat Schotland na 300 jaar weer een eigen parlement kreeg!) schrijft hij dat de zin “Schotland bestuurd moet worden door de Schotten” problematisch is om twee redenen: wat beschouw je als Schotland en wie beschouw je als Schotten? Nu mazzelt hij omdat Schotland vrij eenvoudig te benoemen is: je hebt een oud Romeins muurtje, Hadrian´s Wall, dat het scheidt van Engeland. Dus die grens staat vast. Daarnaast heb je de Ierse Zee die vormt de grens met Noord-Ierland. Verder zijn er nog wat eilanden die we meetellen (Hebriden links, Orkney rechts). Dus die hele plaatsbepaling is prima pico bello appeltje eitje in orde. Vergelijk je dat met Nederland dan kun je constateren dat er ook hier weinig grensdisputen zijn, althans ik denk niet dat Duitsland zo snel de Vaalserberg zou willen inpikken en, laten we wel wezen, als de Belgen ZeeuwsVlaanderen of Limburg willen.. soit toch?

Interessanter wordt het wanneer Gray zijn brein laat schijnen over het ´zijn´ van een Schot. Wat maakt iemand tot een burger van een land. Wanneer ben je ergens thuis, maar niet alleen op basis van gevoel maar ook letterlijk en wettelijk? Zijn antwoord is even simpel als doeltreffend: iemand is een Schot als deze in Schotland is geboren of wanneer deze in Schotland woont. Bam! In je gezicht! Geen inburgeringscursus, geen minimaal inkomen, geen 7.5 jaar ten westen van Duitsland hebben gewoond, geen kennis van het Jeugdjournaal, geen overgrootoma die door een Hollandsche slavenhandelaar is geïmpregneerd, geen één paspoort, geen twee paspoorten zelfs niet als je gratis kunt eten.., geen..wacht effe.. had ik het niet over Schotten?

Oeps, mijn verborgen agenda komt bovendrijven: ik pleit voor nieuwe regels voor het Nederlanderschap, waarin komt te staan dat je het recht hebt jezelf Nederlander te noemen als je hier bent geboren (en hier al dan niet woont) of wanneer je hier woont (en hier al dan niet geboren bent). Het recht om hier te komen, te blijven, te zijn, is een recht dat ik met ieder wil delen, van de Mijdrechtse polder tot de Brabantse nachten, van de Grunningse vlakte tot de Zwolsche paden. Zo zijn we toch soort van allemaal" Made In NL?

In de woorden van hiphopgroep Opgezwolle:

“Ik kom uit het land van de balkenendes, bauers, vader abrahams en smurfen
nederlanders, surinamers, arubanen, marokkanen, en turken die dagelijks hard werken …of snurken…”

Ik ben hier, ik hoor hier, ik blijf hier en daarvoor ben ik iedere dag dankbaar aan Allah s.w.t. maar ook aan een ieder die NL tot mijn land maakt en dat zijn jullie. Dus lekker voor jullie!

Wij blijven hier!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van