Voorpagina Maatschappelijk, Recensies

Het land van…

Na het honingzoete ‘Land van Lange Frans en Baas B’, is er nu eindelijk de bittere versie van Salah Edin. De waarheid kan hard aankomen en zo ook dit nummer van Salah Edin, met een bijpassende grimmige clip. Salah Edin, een Marokkaans Nederlandse rapper uit Alphen aan de Rijn maakt al jaren over de hele wereld furore met zijn raps in het Engels en Arabisch. Maar nu komt hij binnenkort met zijn eerste Nederlandstalige album: Nederlands Grootste Nachtmerrie. Met zijn maatschappij kritische teksten hebben we eindelijk weer een rapper, die je serieus kan nemen, die een boodschap heeft en waar je over kan discussiëren.

Check ’t zelf:

Maar niet alleen de teksten, ook de videoclip is spraakmakend. “In de videoclip komt de thematiek van tegenstellingen en confrontatie na 11 september, Pim, Ayaan en Theo tot leven in sprekende beelden. Van de mediaheisa die heerst rondom verslaggeving over moslims en vermeende terroristen tot de overdreven paranoia die ontstaat bij de Nederlandse burger.”

Het land van een miljoen mensen zonder baan
Het land waar ze je niet aannemen vanwege je naam
Het land van vooroordelen
Het land waar ze je dwingen tot het maken van problemen
Het land van zoveel wetten
Het land waar ze constant met camera’s op je letten

Het land van het hoogste percentage moslimhaters
Het land dat is opgebouwd door onze vaders
Het land dat ons ziet als gevaar en terreur
Het land met mooie dromen stelt me teleur

Het land dat de leeuw niet in z’n hemd laat staan, nee
Het land waar de vrouw wordt verkocht achter het raam
Het land waar ik geboren ben, maar waar kom ik vandaan?
Het land dat mij bestempelt als de k*tmarokkaan

Niet echt vrolijk materiaal dus. En natuurlijk wordt hier maar één kant van ons land belicht, want er zijn natuurlijk ook zat positieve dingen over ons land te vertellen. Bijvoorbeeld dat zo’n harde en kritische clip gewoon mede mogelijk wordt gemaakt door subsidie van de overheid. Maar ja, een land heeft meer aan burgers die kritisch kijken naar het land dan burgers die alles maar blindelings volgen. Salah Edin ziet zichzelf als een jihad-strijder met het woord als zijn enige wapen, want woorden hebben nou eenmaal macht. Zijn album komt ergens volgende maand uit. Ik ben benieuwd naar wat hij nog meer te vertellen heeft.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van