Voorpagina Politiek

Yes, Obama houdt van ons!

Tijdens het bezoek van Rutte zei Barack Obama, de president van de wereld, dat hij ons een mooi land vond met aardige mensen! Nou, zo’n compliment kunnen we mooi in onze zak steken.

Tijdens het bezoek van Rutte zei Barack Obama, de president van de wereld, dat hij ons een mooi land vond met aardige mensen! Nou, zo’n compliment kunnen we mooi in onze zak steken. Obama houdt van ons en wil ons graag eens een keer komen bezoeken. Daarnaast zei hij geen belangrijker bondgenoot te hebben dan Nederland. Daarom duurde de visite van Rutte niet de geplande 30  minuten, maar maar liefst 50 hele minuten. Dat zegt toch ook wel wat? Ja, wij zijn belangrijk.

Met ‘belangrijke bondgenoot’ bedoelt hij waarschijnlijk meer een trouwe bondgenoot (of is het nederig?). Ik zou het zelfs hondstrouw noemen. Maak niet uit wat ons baasje zegt, we huppelen achter hem aan. Zit! Lig! Ren! Haal! Kom! De baas hoeft maar te roepen en we haasten ons om hem gelukkig te maken. En dan is het natuurlijk mooi als je af en toe zulke mooie complimenten krijg. Ja, daar ga je van glunderen, Mark.

We zijn zelfs zo trouw dat we Amerika niet eens tegenspreken als ze een wet doorheen halen waarbij ze ons landje mogen invallen als we eens keer (per ongeluk natuurlijk) een Amerikaan oppakken voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Erg pijnlijk natuurlijk voor een soevereine staat als die van ons, maar we zijn trouw, we zijn nederig en we kennen onze plaats. Je hoort af en toe verhalen van baasjes die dingen met hun hond doen, die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar zolang er niet over wordt gepraat, is er ook geen probleem. Laten we er dan ook maar niet meer over hebben.

Ook een prachtig voorbeeld van onze loyaliteit is het JSF-project, waarbij we één van de belangrijkste partners/investeerders zijn. Op dit moment komen we met ons leger niet verder dan politieagenten opleiden in Afghanistan of helikopters laten afpakken in Libie, maar toch doen we mee met de ontwikkeling (en eventuele aanschaf) van de nieuwste gevechtsvliegtuigen (mocht het ooit een keer afkomen). Niet omdat we het nodig hebben, maar omdat we ons baasje blij willen maken. En ach, als daar een miljard voor nodig is, dan doen we dat toch gewoon.

Want je krijgt er zoveel moois voor terug: 50 minuten face-to-face met de baas van de wereld en een schitterend compliment over ons landje. Dat is niet niks!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van