Voorpagina Ervaringen

Transformatie

Graag wilde ik met jullie een casus delen om inzichten vanuit andere hoeken te krijgen. Gezien mijn eenzijdige visie en de wil om deze te verruimen heb ik jullie hulp nodig.

Ene L. heeft een 9-jarig relatie met K. Het gaat goed tussen hen en er komt een fase waarin wordt gedacht aan een serieuze ‘settlement’. Mevrouw K. gaat haastig op zoek naar een woning en schaft deze binnen enkele maanden aan. Zij laat het huis mooi inrichten, koopt meubilair en verheugt zich op de grote dag. Binnen een jaar staat er een prachtige woning in Wassenaar. Het stel besluit te trouwen in de zomer van 1995. Het wordt een spetterende trouwerij waaruit vrienden en familie uit alle hoeken van de wereld komen. Het koppel gaat naar de Malediven en maakt kennis met de azuurblauwe zee en witte stranden van de Indische Oceaan. Na een welverdiende reis van 10 dagen komt het stel terug en duikt in de dagelijkse sleur van het leven. L. gaat weer naar de Audit afdeling van KPMG en K. gaat aan de slag als laborant in Leiden.

De relatie kent in de loop der jaren zijn ups en downs. Het stel is nog altijd bijelkaar en overweegt binnen een jaar een kind te nemen. Nog voordat de zomer van 2002 aanbreekt besluit meneer L. in zijn eentje voor een weekje naar Thailand te gaan.  Zodra hij terug is, verandert alles in het leven van L. en K…

Meneer L. die van huisuit een islamitische opvoeding heeft gekregen beweert nu een heel ander mens te zijn. Het boeddhisme heeft indruk op hem gemaakt en ergens in zijn hart een vurige vlam doen branden. Daarnaast beweert hij dat een droom met een bovennatuurlijk inzicht hem heeft wakker gemaakt. Hij heeft jarenlang voor anderen geleefd. Volgens zijn zeggen heeft hij zich altijd geconformeerd aan de wil van zijn vader, die de jongeman een strenge islamitische opvoeding heeft gegeven. Ook de opleiding die hij heeft gevolgd is nooit zijn eigenlijke wil geweest. Hij heeft de controllers opleiding gedaan omdat het hem financiële zekerheid bood. De 9-jarige relatie was supermooi, maar ergens heeft hij zich nooit volledig kunnen ontwikkelen. Hij heeft vaak rekening moeten houden met zijn geliefde. Zo wilde hij in 1992 een 3-jarig studie doen in Amerika.

Afijn, nu besluit meneer L. alles wat hij hier heeft op spel te zetten. Hij neemt ontslag bij KPMG en verbreekt al zijn contacten met vrienden en collega’s. Hij ontdoet zich van de islamitische tradities en kleedt zich in een monniken kostuum. Hij shockeert zijn omgeving en heeft nu weinig te doen met zijn naasten. Zijn levensmotto luidt: Je leeft maar een keer, doe wat je hart je zegt. Tegen zijn vrouw zegt hij: Ik heb veel van je gehouden en dat doe ik nog steeds. Maar ik vind dat ik nu op zoek moet gaan naar mijn eigen geluk. Ik wil mijzelf ontdekken en dat kan ik alleen als ik terug ga naar Thailand. Ik weet niet voor hoelang ik wegga. Hij pakt zijn spullen en vertrekt richting het Oosten. Zijn vrouw, zijn ouders en vrienden laat hij verdrietig achter, maar tot een heroverweging komt hij niet.

Wat is er nu met deze meneer L. gebeurd? Zal het pad dat hij heeft gekozen hem leiden naar het geluk dat hij voor ogen heeft? Bestaat er überhaupt een geluk zoals hij schetst? Is het te begrijpen dat hij zijn vrouw in de steek laat en is deze vorm van egoïsme wel goed te praten? Zal hij weer terugkeren en spijt hebben voor de stap die hij heeft genomen? Wat zegt de Islam of een ander levensbeschouwing over een dergelijk besluit? Wat moet zijn vrouw nu doen? Graag jullie inzicht.