Voorpagina Cultuur, Ervaringen

Voorbereiding op Pakistan

Morgen is het zover, dan stap ik in het vliegtuig voor een vlucht naar Pakistan. Zes jaar geleden was ik er voor het laatst. Als mijn oma vorige week niet ernstig ziek was geworden, dan hadden het wel meer jaartjes kunnen zijn. 

Voor 9/11 was ik in Pakistan geweest samen met Umar. Destijds mocht ik nog samen met de piloten in de cockpit ervaren hoe het eraan toe gaat tijdens een landing. Dat was me een ervaring die zeer zeker voor herhaling vatbaar is, alleen denk ik dat ik niet veel kans zal maken.

Er is veel veranderd na mijn laatste bezoek, ik maak me daarom ook gereed voor een culture shock die mij in Pakistan ongetwijfeld zal treffen. Hoe zwaar die zal zijn hangt af van mijn voorbereiding. Het lijkt mij daarom verstandig het nieuws te volgen zodat ik weet wat daar allemaal gaande is en zo verrassingen voorkom. Met nieuwsfreak Adeel aan mijn zijde heb ik er alle vertrouwen in…

Pakistan is namelijk het land van de extremen. De Talibans zitten er, maar ook weer mensen die die Talibans verafschuwen. Ik zal meer burka’s zien in een dag dan in een jaar in Nederland. Ik zal mensen tegenkomen die zullen schrikken omdat ik als Europeaan een baard draag, elke dag bid, en minstens één keer per week naar de moskee ga.

Surfend over een aantal Pakistaanse krantensites blijkt dat Pakistan het op dit moment zwaar te verduren heeft. Wanneer niet eigenlijk? Eén van de heersende berichten in de media aldaar is de dood van de coach van de Pakistaanse cricketteam. Doodsoorzaak is vooralsnog onbekend. Het gebeurde na de zoveelste zware nederlaag van de Pakistaanse team. Wanneer is dat eigenlijk niet het geval?

Een andere issue die zich voordoet bij de Pakistanen is rondom een school voor vrouwen. Deze school, Jamia Hafsa genaamd, heeft studentes die een islamitische opleiding genieten maar eigenlijk niet veel verschillen van de talibans. Alles wat zij zien door hun burqa’s lijkt wel fout te zijn en zij menen de oplossing te hebben. De dames hebben onlangs nog een operatie tegen een bordeeleigenaresse uitgevoerd. Ik geloof niet wat ik lees, en misschien wil ik ze ook niet zien met mijn eigen ogen. 

Er is ook positief nieuws uit die hoek. Er zijn ouders die inzien dat zo’n school waar meisjes opgeleid worden tot rare ninja’s niet kosjer kan zijn. Zij hebben daarom ook hun dochters van de school verwijderd. Very good. Ze denken daar in het Oosten gelukkig nog wel na, iets wat mijn shock nog zou kunnen verlichten.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal