Voorpagina

Lancering de Kleurrijke Lijst

Hét antwoord op alle lijstjes in Nederland

AMSTERDAM – Op 29 oktober lanceert journaliste Raja Felgata voor de 2e keer De Kleurrijke Lijst. Deze lijst is in 2009 ontstaan als antwoord op de vrouwenlijst van het blad OPZIJ, die elk jaar een lijst van 100 machtigste vrouwen van Nederland publiceren. Maar volgens Felgata is de OPZIJ lijst niet representatief genoeg als het gaat om de kleurrijke samenleving anno nu.

In 2011 ontving Raja Felgata uit handen van Wim Deetman een lintje voor de Democratie voor de 1e  Kleurrijke Vrouwenlijst. Dit jaar is de Kleurrijke Lijst opnieuw samengesteld door een onafhankelijke redactie, met als resultaat 101 vrouwen, 101 mannen en 50 namen uit de modewereld. Felgata is samen met haar redactie van mening dat het nodig is om deze Kleurrijke Lijst te maken om redacties, organisaties, opiniemakers en bedrijven andere gezichten te laten zien. Daarnaast is deze lijst bedoeld om de beeldvorming te veranderen als het gaat om vrouwelijk leiderschap, opkomend talent een podium bieden en mannen en vrouwen, die reguliere lijstjes in Nederland niet halen omdat ze volgens de norm niet rijk, machtig of invloedrijk genoeg zijn, een plek te geven.

“Zoals OPZIJ in de jaren ‘70 werd geboren omdat vrouwen onzichtbaar waren en een platform moesten krijgen, zo heeft OPZIJ ons team geïnspireerd om een alternatieve lijst te maken waarin wij mensen laten zien die ook het verschil maken, die niet per definitie macht hebben, maar invloed. En invloed is een mooier en breder begrip, waardoor meer mensen uit verschillende lagen van de samenleving de kans krijgen om in de schijnwerpers te staan wegens hun inzet, werk en positie in dit land.”

Op 29 oktober wordt de Kleurrijke Lijst gelanceerd in het MC Theater op het Westergasterrein. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es neemt het eerste exemplaar van de Kleurrijke Lijst in ontvangst. Hedy D’Ancona – oprichtster van OPZIJ – is eregast en samen met oa kunstenares Ans Markus en topmodel Kim Feenstra aanwezig tijdens de presentatie van de nieuwe Kleurrijke Lijst.

De Kleurrijke Lijst bevat bijdragen van arabist Monique Samuel, Pow News verslaggever Jan Roos, schrijver Khalid Boudou en een interview met oa Raoul Heertje over diversiteit, media en beeldvorming.

Datum                 29 oktober 2012
Tijd                     18u inloop  / 20u officiële programma
Locatie                MC Theater, Westergasterrein
Presentatie         Aicha Marghadi – NOS Sport
Meer info             www.dekleurrijkelijst.com

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!