Voorpagina

Mijn Vader, de Expat & Oumi in het Carré

Donderdag 26 maart 2015 presenteren in Carré filmmaker Abdelkarim El-Fassi en acteur Nasrdin Dchar Mijn vader, de expat & Oumi. Een avond vol film, theater, zang en poëzie. De verhalen gaan over de zoektocht naar een identiteit, je thuis voelen, angsten, dromen, verleden en heden, maar nog belangrijker: de toekomst. Naast de vaste vertellers voegt, speciaal voor deze avond, cabaretier Najib Amhali zich bij het gezelschap met zijn verhaal over een enerverende autoreis van Nederland naar Marokko.

Het begon intiem. Filmmaker Abdelkarim El-Fassi maakte een documentaire over zijn vader, aanvankelijk voor het familiearchief. Acteur Nasrdin Dchar begon met het theaterstuk Oumi, geschreven door Maria Goos, voor een publiek van 30 personen. Deze verhalen over opoffering, de zoektocht naar een identiteit en migratie kwamen door hun zelfde achtergrond samen en zorgden voor twintig uitverkochte avonden.

In de documentaire Mijn vader, de expat beschouwt El-Fassi zijn vader niet als gast en arbeider, maar als mens. Hij vraagt hem expliciet naar zijn dromen, angsten en hoe hij terugkijkt op zijn ‘emigratie naar Mars’. Impliciet roept de documentaire vragen op over je thuis voelen, acceptatie en de zoektocht naar je identiteit.

De monoloog Oumi (mijn moeder) van Nasrdin Dchar en geschreven door Maria Goos, gaat over het leven van Habiba, een Marokkaanse vrouw die in Steenbergen terechtkwam. Hoe ze opgroeide in het bergdorpje Touasitte, waarom ze naar Nederland kwam en hoe dat haar leven veranderde. En over één van haar zonen die acteur werd: Nasrdin, die zich vaak ingeklemd voelt tussen loyaal zijn aan het land waar zijn wortels liggen en loyaal zijn aan het land waarin hij leeft.

In deze speciale voorstelling zal naast de vaste verhalenvertellers Haci Tekinerdogan, Khalid Amakran, Karima el Fillali en Stryder, cabaretier Najib Amhali eenmalig optreden.

Kaartjes voor de voorstelling bestellen kan op de website van Carré

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!