Voorpagina

Symposium 50 jaar migranten

Op donderdag 15 januari organiseert SV Anatolia een symposium ter gelegenheid van 50 jaar Turkse en Marokkaanse migranten in Nederland. Op deze mooie avond zullen wij met zijn allen de geschiedenis van Turkse en Marokkaanse migranten en migrantkinderen kennen, herdenken en vieren.  We zullen niet alleen terugblikken op hoe het allemaal begon, maar ook stilstaan bij maatschappelijke debatten die raakvlakken hebben met onze gemeenschappelijke geschiedenis en vooruitblikken op de onze toekomst, en die van de generaties na ons.

‘We asked for workers; we got people instead” waren de woorden van de Zwitserse Max Frisch over de Europese ‘gastarbeiters’. Een fenomeen dat, wellicht achteraf gezien onoverkomelijk oversloeg tot permanent verblijf van duizenden. Het was hard werken. Het vergde moed en geduld. Maar vooral ook vertrouwen en hoop. Hoop op een mooier bestaan. Hoop op een beter toekomst voor hun kinderen. Om Nederland voortaan hun thuis te noemen; een thuis waar je als mens waardigheid afdwingt, als ieder ander in dit land. Een strijd die velen onder ons vandaag de dag nog bevechten.

Wij, als SV Anatolia vinden dit een belangrijk gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Om te reflecteren op deze mijlpaal nodigen wij jullie allen uit voor ons symposium “50 jaar migranten in Nederland” op donderdag 15 januari op de Vrije universiteit te Amsterdam.

Uitgenodigd voor deze avond zijn: Nourdin El Ouali, Nadia Bouras, Prof. Maurice Crul, Sinan Cankaya, Cemil Yilmaz en Abdelkarim El-Fassi. Onze sprekers zullen ieder vanuit een eigen invalshoek een bijdrage leveren aan deze avond.

Nourdin El Ouali, politieke leider NIDA Rotterdam, zal de dagvoorzitter en host van de avond zijn.  Vervolgens zullen academici Nadia Bouras, Prof. Maurice Crul en Sinan Cankaya, ieder vanuit hun deskundigheidsgebied het podium nemen. Cemil Yilmaz, ondernemer en verbinder, zal reflecteren op hedendaagse socio-politieke debatten in de Nederlandse samenleving, die met name betrekking hebben op de Turks-Nederlandse maatschappij. De avond zal afgesloten worden door kunstenaar Abdelkarim El-Fassi, onder andere bekend van “Mijn vader, de expat”, die ons zal toespreken over het belang van het vertellen van verhalen.

Het symposium zal worden afgesloten met een netwerkborrel waar onze gasten tevens de kans krijgen een praatje te maken met elkaar en met onze gastsprekers.

Al met al belooft het een mooie, dynamische avond te worden vol dialoog en discussie met visuele intermezzo’s.

We hopen je op donderdag 15 januari 2015 te mogen verwelkomen op de Vrije Universiteit Amsterdam!

Datum: donderdag 15 januari 2015
Tijd: 18.30 – 22.00
Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam, lokaal KC-07
Aanmelden op: www.svanatolia.nl/50jaarmigranten

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!