Voorpagina

Vrijheidslezing Cullors, Black Lives Matter

Patrisse Cullors is kunstenaar, activist en vrijheidsstrijder. Tijdens deze Vrijheidslezing spreekt zij over de organisatie en de strategie van Black Lives Matter, de context van waaruit de beweging ontstond en de uitdagingen waar ze vandaag de dag voor staan met het naderende presidentschap van Donald Trump.

Cullors, die de hashtag #blacklivesmatter in het leven riep, stond samen met Alicia Garza en Opal Tometi aan de wieg van de gelijknamige beweging. Black Lives Matter verzet zich tegen het (politie)geweld en racisme tegen de zwarte gemeenschap in de VS en komt op voor de meest gemarginaliseerde groepen in de samenleving. Het is een echte grassroots beweging, zonder hiërarchische structuur, de organisatie kent dan ook geen echte leiders. Black Lives Matter werd in drie jaar tijd een beweging met aanhangers over de hele wereld en inspireert en ‘empowert’ een nieuwe generatie jonge, zwarte activisten in hun strijd voor rechtvaardigheid, gelijke kansen en respect.

Na de lezing gaat Cullors met schrijver en kunstenaar Malique Mohamud,Nawal Mustafa Idi Amal Dada en Che Brandes-Tuka in gesprek over de relatie tussen het antiracisme debat in de VS en in Nederland. De muzikale omlijsting zal verzorgd worden door Gery Mendes.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie