Voorpagina

Allah, vrouwen en de bank

Op 21 februari heeft Tegenlicht een uitzending over Islamitisch bankieren.

Na de crash van ons Westerse financiële stelsel wordt het wellicht eens tijd om om ons heen te kijken naar andere vormen van bankieren. Wereldwijd zijn er diverse alternatieven voorhanden, een daarvan is het Islamitisch bankieren. Oftewel bankieren volgens de wetten van de Shariah.

In grote delen van de wereld wordt deze vorm van handeldrijven al eeuwenlang uitgeoefend. Islamitisch bankieren is al zo oud als de Zijderoute. Recentelijk is er echter een nieuwe opleving te bespeuren, vooral bij emerging economies, zoals Maleisië, Indonesië en de Golfstaten, waar men na de financiële crisis naarstig op zoek is naar een nieuw paradigma voor groei.

Tegenlicht bezocht de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, dat zichzelf op de kaart wil zetten als het internationale centrum voor het Islamitisch bankieren. Opvallend genoeg drijft het Maleisische succes voor een groot deel op een aantal topvrouwen die in deze branche de toon zetten. Zo is de gouverneur van de Centrale Bank in Maleisië een vrouw, het hoofd van de Securities and Exchange Commissie is een vrouw, de directeur van de Islamitische Stock Exchange is een vrouw, en zijn er in Maleisië verschillende vrouwelijk CEO’s te vinden van islamitische banken.

Tegenlicht is op zoek naar de Female Touch in het Islamitisch bankieren in Maleisië en volgde daarvoor een vrouwelijke bankdirecteur Fozia Amanulla (Chief Executive EonCap Islamic Bank), de vrouwelijk directeur van de Islamitische Stock ExchangeRaja Teh Maimunah, de vrouwelijke directeur van een van de grootste Aziatische vermogensbeheerders Datuk Noripah Kamso (Chief Executive CIMB-Principal Islamic Asset Management) en de vrouwelijke Baljeet Kaur Grewal werkzaam als hoofd-Econoom bij de Maleisische branche van het Kuweit Finance House (KFH).

Uitzending: 21 februari 2011
Regie: Shuchen Tan
Productie: Bella Boender
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!