Voorpagina

De vergeten beelden van moslims in WOI

Bezoekers van de Menenpoort aan Ieper, waar elke dag, klokslag 20 uur, de herdenkingsplechtigheid ‘de Laatste Post’ wordt gehouden, worden verrast. Reden: tussen de namen van de gesneuvelden zijn ook namen van moslims te vinden, die aan het Westfront zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. “De bijdragen en opofferingen voor de Grote Oorlog van de Noord-Afrikaanse soldaten en arbeiders hebben niet de erkenning gekregen die ze verdienen”, klinkt het bij de Belgische stichting ‘Forgotten Heroes 14-19′. Zo’n 280.000 Algerijnse, Marokkaanse en Tunesische soldaten vochten mee tijdens WOI. 50.000 onder hen kwamen om het leven. Egypte droeg dan weer zijn steentje bij aan de oorlog door meer dan 300.000 arbeiders ter beschikking te stellen. Al deze opofferingen zijn bij het grote publiek echter weinig bekend. ‘Forgotten Heroes 14-19’ probeert daar verandering in te brengen door middel van een reizende fototentoonstelling.

Ter gelegenheid van de Wapenstilstand op 11 november stond het tijdschrift Knack ook even stil bij deze vergeten helden. Een mooie fotoreportage is het resultaat.

Bekijk het artikel op Knack hier.
Lees meer over en/of steun het project ‘Forgotten Heroes’, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!