Voorpagina

Drie grote supermarkten weren voortaan producten van joodse kolonisten

Trouw meldt dat minstens drie supermarkten – Hoogvliet Supermarkten, Jumbo en de Aldi – voortaan producten uit bezette gebieden boycotten. Feitelijk is er geen sprake van een boycot (er worden namelijk geen handelsrelaties verbroken, andere producten uit Israel zijn nog steeds welkom). Volgens het internationaal recht is het verboden om producten van kolonisten uit bezet gebied te verkopen. De eerdergenoemde supermarkten hebben geen trek meer om omstreden producten aan te bieden. 

Trouw meldt verder:

Terwijl Aldi, Hoogvliet en Jumbo het voortouw nemen, kijken andere supermarkten de kat uit de boom. Marktleider Albert Heijn wacht bijvoorbeeld op een advies van de branchevereniging voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Dit CBL zit weer te wachten op een advies van de ministers Henk Kamp (economische zaken) en Frans Timmermans (buitenlandse zaken). En die kijken weer naar de Europese Unie, want ze behandelen de heikele kwestie het liefst in Europees verband.

Er wordt al jaren actief campagne gevoerd tegen de import van producten uit bezet Palestijns gebied. Met name de organisatie BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) heeft jarenlang actief campagne gevoerd, en dus een grote rol gespeeld in het onder druk zetten van de supermarkten, de Nederlandse regering en de EU.

Mooi nieuws dus, nu de rest van de supermarken nog. Appie, wat gaan we doen?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!