Voorpagina

Europa heeft eerste hijaab-dragende burgemeester

Ze is moslima en draagt een hoofddoek. Amra Babic zou de eerste hijaab-dragende burgemeester van Europa zijn.

Amra Babic.

Bron: www.trouw.nl

Dat ze het zondag won van partijen met een minder uitgesproken islamitisch karakter noemt ze ‘een grote overwinning voor de democratie’. ‘Mijn medeburgers hebben blijk gegeven van een enorme openheid’, vertelt Babic aan persbureau AFP. ‘Ze hebben niet alleen gekozen voor een vrouw, maar voor een vrouw met een hoofddoek.’

‘Islam is erg duidelijk over vrouwen: ze hebben een rol in het publieke domein. Iedereen die de islam goed interpreteert weet dat het gewoon zo is.’ Babic behoort tot de Partij van Democratische Actie, de grootste moslimpartij van het land.

Islamitische meerderheid
Bijna een derde van de mensen die zondag in Visoko (40 duizend inwoners, nabij Sarajevo) naar de stembus gingen kozen voor Babic. Dat de eerste hijaab-dragende burgemeester Bosnische is, is zowel logisch als opmerkelijk.Van de 3,8 miljoen Bosniërs is ongeveer 40 procent moslim. Christenen vormen een grote minderheid: 31 procent is Bosnisch-Servisch orthodox. Een op de tien is rooms-katholiek.

Toch is de islam bepaald niet onomstreden: de onafhankelijkheidsoorlog die er een decennium geleden werd uitgevochten, draaide ook om religie. In voormalig Joegoslavië was het dragen van een hoofddoek verboden.

In Bosnië komen het oosten en het westen samen, meent Babic. Haar overwinning bewijst wat haar betreft dat er in het Westen ruimte is voor uitgesproken moslima’s in het openbaar bestuur en dat er in islamitische landen ook vrouwen aan het roer kunnen staan.

‘Mijn hoofddoek hoeft geen belemmering te zijn. Europa zal begrijpen dat dit draait om het respecteren van andermans rechten, terwijl je vasthoudt aan je eigen identiteit.’

Zie het artikel ook op www.trouw.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!