Voorpagina

Europees Hof verwijdert Hamas van terreurlijst

Het Europees Hof heeft de Palestijnse verzetsbeweging Hamas van de lijst van terroristische organisaties verwijderd om procedurele redenen.

Volgens het Hof was de toewijzing van Hamas in 2003 niet gebaseerd op een feitelijk onderzoek van hun acties maar op “aantijgingen afgeleid uit pers en internet.” Het Hof nuanceert wel dat dit niet automatisch impliceert dat Hamas niet langer wordt beschouwd als mogelijk terroristisch.

De advocate van Hamas, Liliane Glock, reageert tevreden: “Elke beslissing sinds 2001 dat restrictieve maatregelen oplegde, inclusief op de gewapende vleugel, wordt nietig verklaard. Ik geloof dat deze beslissing de hele wereld aantoont dat het [Hamas] bestaat en dat het legaal is.”

Weinig verbazend reageerde de Israëlische premier, Netanyahu, ontevreden en herhaalde zijn belofte om Hamas te bestrijden met “kracht en determinatie”. Hij vindt de uitleg van de Europese Unie ontoereikend.

 

Lees meer hier.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!