Voorpagina

Europese islamofobie groeit

Europees extreem-rechts zit in de lift. Radicale partijen en groeperingen zijn met name populair onder jongeren. Afkeer van de islam en immigratie voert bij hen boventoon.

Dat concludeert de Britse denktank Demos op basis van een online enquête. Demos loopt vooruit op een bespreking van politici en academici, die vandaag in Brussel plaatsvindt.
Volgens het rapport The New Face of Digital Populism komen radicaal-nationalistische sentimenten in heel Europa voor, met name onder jonge mannen. De vermeende dreiging van ‘de islam’ en immigratie is naar eigen zeggen de voornaamste reden om zich aan te sluiten bij een radicale groepering. Economische dreiging scoorde aanzienlijk lager.

Racisme
Ruw en onverholen racisme is niet langer populair, ontdekte Demos. Velen noemen de islam onverenigbaar met westerse waarden. Radicale partijen spelen daar op in, vertelt expert extreem-rechts Matthew Goodwin in The Guardian. Ze vertellen hun achterban dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie.

Lees verder.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!