Voorpagina

Franse regisseur Besson schrijft open brief naar jonge moslims

De Franse regisseur Luc Besson, – o.a. bekend van de nieuwe film ‘Lucy’ met Scarlet Johansson, – schrijft een warme, open brief aan jonge moslims in Frankrijk waarin hij enerzijds oproept om enerzijds het extremisme samen te veroordelen en hij anderzijds belooft nauwer met hen samen te werken voor een eerlijkere maatschappij.

“Mijn broeder, als je zou weten hoeveel pijn ik vandaag voel voor jou, voor jou en jouw mooie religie, besmeurd, vernederd, met de vinger gewezen. Vergeten worden jouw kracht, jouw energie, jouw humor, jouw hart, jouw broederschap”, opent Besson. Hij haalt zaken aan zoals jeugdwerkloosheid, racisme en discriminatie, en het bestrijden van terrorisme door intellect, vorming, schrijven: “Het kost 250 euro om een Kalasjnikov te kopen, maar amper 3 euro om een pen te kopen – en jouw antwoord kan een impact hebben die duizend keer groter is. Neem de macht, en speel volgens de regels. Neem de macht op een democratische wijze, geholpen door al je broeders. Terrorisme zal nooit winnen. De geschiedenis is daar om dat te bewijzen.”

De originele Franse versie kun je lezen op Le Monde, de Engelse vertaling op The Guardian.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!