Voorpagina

Gezondheid bewoners achterstandswijken iets vooruit

Achterstandswijken zou u eventueel kunnen herkennen aan de enorme concentratie aan schotels op de balkons, aan de bomen of op het dak. De richting bepaalt de etnische afkomst...

In de aandachtswijken ervaren mensen hun gezondheid vaker als minder dan goed dan in andere wijken van grote steden en de rest van Nederland. Ook hebben bewoners van aandachtswijken meer lichamelijke beperkingen en kampen meer mensen met geestelijke ongezondheid. De leefstijl is ook minder goed: in de aandachtswijken wordt meer gerookt en minder aan lichaamsbeweging gedaan dan in de rest van het land. Ook zijn er meer mensen met ernstig overgewicht. Zwaar alcoholgebruik vindt er niet vaker plaats.

Ongeveer de helft van de verschillen in gezondheid en leefstijl tussen aandachtswijken en de overige grootstedelijke wijken kan worden verklaard door verschillen in leeftijdsopbouw, geslacht, opleidingsniveau en herkomstgroepering. In de aandachtswijken wonen bijvoorbeeld relatief veel mensen met een laag opleidingsniveau.

Gezondheid en leefstijl in aandachtswijken en daar buiten, 2005/2009

Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!