Voorpagina

Gratuit gebaar van dierenliefde

Samen ageren islamitische en joodse organisaties tegen het dreigende verbod op onverdoofd ritueel slachten: een grondrecht is in het geding.

Wij, joden en moslims in Nederland maken ons ongerust over het voorstel van de Partij voor de Dieren om de onbedwelmde rituele slacht te verbieden. Deze week zal de Tweede Kamer erover beraadslagen, en het ziet er naar uit dat een meerderheid het voorstel zal steunen. Een belangrijk grondrecht, namelijk de vrijheid van godsdienst, dreigt even aan de kant te worden gezet.

Pijnlijk

Voor de islamitische en de joodse gemeenschap is het onmogelijk om verdoofd ritueel te slachten. Het is dan niet meer halal voor de moslims en koosjer voor de joden. De Partij voor de Dieren zegt uit wetenschappelijk onderzoek bewijzen te hebben dat onverdoofd ritueel slachten pijnlijk is voor dieren. Daar tegenover staan tientallen wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Sterker nog: wanneer het ritueel slachten professioneel wordt uitgevoerd, lijden de dieren minder dan wanneer zij ‘verdoofd of bedwelmd’ worden met een pin tussen de ogen en daarna een elektrische schok. Het woordgebruik ‘verdoven of bedwelmen’ suggereert een soort pijnloos inslapen, maar het tegendeel is waar. Zowel de islamitische als de joodse gemeenschap staat voor het welzijn van dieren. Een dier dat niet goed behandeld is gedurende het leven is niet koosjer of halal wanneer het ritueel geslacht wordt.

Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!