Voorpagina

HHS toch in gesprek over gebedsruimte

De hogeschool wilde tot voor kort niets weten van een speciale gebedsruimte vanwege het openbare karakter van de opleiding. Gisteren liet de voorzitter van het CvB, Rob Brons, weten nu wel bereid te zijn om met studenten te gaan praten.

Bron: NOS.nl

(…) Eerder deze maand ontstond op de Hogeschool van Amsterdam discussie over een gebedsruimte voor moslims. Daar weigert het college van bestuur toestemming te geven om gebedsruimtes in te richten, omdat dat niet tot de taken van een openbare instelling zou horen. Ook is het college bang dat geloofsgenoten onder druk worden gezet om te bidden.

Matjes

Falko Evers voert namens de Haagse islamitische studenten actie voor een speciale gebedsruimte. Nu bidden volgens hem dagelijks 300 tot 500 studenten in het trapgat. Ze laten de matjes die ze nodig hebben voor het gebed liggen, maar sinds een half jaar worden die steeds weggehaald.

De hogeschool wilde tot voor kort niets weten van een speciale gebedsruimte vanwege het openbare karakter van de opleiding. Gisteren liet de voorzitter van het CvB, Rob Brons, Rob Brons, weten nu wel bereid te zijn om met studenten te gaan praten.

(…)

Behoefte

Op de meeste hogescholen en universiteiten zijn volgens de officiële lezing wel stilteruimtes, maar niet speciaal voor moslims. Toch worden die ruimtes in de realiteit voornamelijk door moslims gebruikt. Zij hebben meer behoefte hun geloof te praktiseren dan andere studenten. Bovendien moet dat een paar keer per dag en bij voorkeur doen de mannen dat apart van de vrouwen.

Hoofdredacteur Umar Mirza van de website wijblijvenhier.nl wil op zijn website aantonen dat er op veel meer universiteit gebedsruimtes zijn. Hij publiceert daar foto’s door studenten aangeleverd van gebedsruimten. Zijn beeld is dat vooral op hogescholen de discussie moeilijk ligt. Universiteiten lijken er minder moeite mee te hebben.

Randstad

Mirza studeert zelf aan de TU in Delft. Officieel stelt die universiteit alleen bezinningsruimtes ter beschikking. Maar in de praktijk wordt die ruimte alleen door moslims gebruikt, aldus Mirza. Er wordt zelfs iedere vrijdag een ruimte gehuurd voor het vrijdaggebed. (…)

Hier is een foto overzicht te zien van gebedsruimtes/stilteruimtes op onderwijsinstellingen in NL.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!