Voorpagina

Islamofobie blijft Duitsers op straat brengen

Pegida, acronym voor Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, is een Duits burgeriniatief. Gevoed door islamofobie komen burgers massaal op straat om te protesteren tegen de vermeende islamisering van Europa. Niet toevallig komen ze elke maandag op straat en niet toevallig schreeuwen ze “wir sind das Volk” – dezelfde dag en dezelfde slogan als tijdens de protesten tegen het toenmalig DDR-regime 25 jaar geleden.

Joachim Gauck, de Bondspresident van Duitsland, spreekt over “chaoten” en minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger noemde de organisatoren “neonazi’s in krijtstreeppakken”. De federale minister van Justitie, Heiko Maas, bestempelt Pegida als een schande voor Duitsland. Maar in het algemeen kijkt de politiek verwonderd en onbegrijpend tegen het nieuwe fenomeen aan. Bondskanselier Angela Merkel heeft tot nu alleen eens even voor xenofobie gewaarschuwd.

Frank Schlömer, van MO* magazine, maakte een analyse die je hier kunt lezen.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!