Voorpagina

Israëlisch leger bestookt Nederlandse fanfare met traangas

Een binnengekomen mail van de organisator, Kristel de Wit.

Nablus, 29 juli 2011

De Nederlandse Fanfare van de Eerste Liefdesnacht uit Amsterdam is vandaag bestookt met traangas door tientallen Israëlische soldaten, tijdens hun optreden in het Palestijnse dorp Kufr Qadum in de Westelijke Jordaanoever. De Nederlandse muzikanten werden geconfronteerd met tientallen Israëlische militairen die vanuit jeeps traangas afvuurden op de spelende muzikanten. Op de omliggende heuvels werden verschillende scherpschutters waargenomen. Een aantal fanfareleden raakte gewond door de traangasgranaten. Verschillende fanfareleden werden onwel door het traangas.

Kufr Qadum ligt in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever in de omgeving van Nablus. Het dorp is omringd door Israëlische nederzettingen en heeft in de afgelopen jaren veel te lijden van gewelddadige aanvallen van extremistische joodse kolonisten die olijfbomen in brand steken en dorpelingen aanvallen. De toegangswegen naar het Palestijnse dorp worden regelmatig afgesloten door Israëlische militaire checkpoints.

De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht reisde afgelopen twee weken in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever om optredens te verzorgen in verschillende steden, dorpen en vluchtelingenkampen.

***

Beeldmateriaal volgt later, de fanfareleden zijn nog in het dorp op dit moment en weten niet of ze er uit kunnen komen. Er is een checkpoint ingesteld aan de uitvalsweg van het dorp. Er waren in ieder geval verschillende journalisten aanwezig evenals een Nederlandse fotografe en een Nederlandse filmploeg.

Een optreden van de muziekgroep eerder deze week op het Yabous festival in Jeruzalem met zeer enthousiast publiek is hier te zien:

Fanfare speelt het populaire Arabische nummer ‘Unadikum’ :

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!