In Turkije zijn minstens twintig journalisten gearresteerd op verdenking van illegale samenzweringspraktijken tegen de overheid. De journalisten worden allemaal gelieerd aan Fethullah Gülen, de spirituele leider van de Hizmet-beweging en rivaal van president Recep Tayyip Erdogan.
In een eerste poging om ook de kantoren van de krant Zaman te overvallen, werd de politie door een groep demonstraten tegengehouden. De hoofdredacteur van Zaman, Ekrem Dumanli, werd alsnog in een tweede poging gearresteerd.
De grootschalige arrestaties komen er nadat president Erdogan een campagne tegen de aanhangers van Güllen had aangekondigd.
Het is niet de eerste keer dat het Turkse beleid omtrent persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in media wordt bekritiseerd. Volgens rapporten van Committee to Protect Journalists is Turkije al twee jaar op rij het land met het hoogst aantal gevangen genomen journalisten.
Lees meer op BBC hier.
Lees de reactie van het CPJ hier.
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!
2 Reacties op "Kritiek op Turkse arrestaties van journalisten"
En terecht, een organisatie die leugens en smeercampagnes in de media verspreid om de democratie te ondermijnen verdient het om vervolgd te worden. Diezelfde organisatie pleegt ’taqqiyah’ in Westerse samenlevingen, waar ze liegen over het democratische karakter en zich ten onrechte ‘vrijwilligers beweging’ noemt. In dit artikel wordt niet vermeldt dat de ‘Hizmet’ ofwel gewoon de ‘Gülen’ beweging al jaren bezig is om zijn sympathisanten te plaatsen op invloedrijke plekken. Van de Turkse regering tot in invloedrijke studentenverenigingen in Nederland als ‘SV-Anatolia’.
Nu is het probleem niet de fundatie van de organisatie, wat kennis en een klassieke islamitische leer is, maar wel het politieke karakter, wat een verdere verspreiding van het gedachtegoed van de heer Gülen is. De controverse rondom deze persoon stopt overigens niet bij de recente voorvallen in Turkije, waarbij hij zelfs een ‘beddua’ heeft gedaan richting Erdogan en diegene die hem steunen (iets over dat het vuur zou mogen ontbranden in hun huizen). Eerder hebben mensen die dicht bij hem gestaan al gesproken over dat de boot (dat waar zij in geloofden – hun motivatie om te sympathiseren met deze beweging) een geheel andere koers vaart (er andere motieven ten grondslag staan aan deze beweging).
De persvrijheid ter sprake stellen staat je vrij in een democratie. Maar als je eerst een strafbaar feit pleegt, de democratie bewust aan het ondermijnen bent, leugens en laster verspreid en jezelf dan in een slachtofferrol plaatst als je wordt aangepakt, is er echt iets mis. Als je de Islam misbruikt voor politiek gewin ben je in de kern geen haar beter dan een IS, wat in eerste instantie ook een politieke organisatie is (en dit verbergt onder haar Islamitische karakter). Al vallen de methodieken van IS natuurlijk in een andere context en zijn deze afgrijselijk, barbaars en onmenselijk te noemen.
De vraag is, als Hizmet op deze weg doorgaat, het zijn humanitaire karakter niet verliest: die van scholen bouwen, zich inzetten in gevaarlijke gebieden, het verspreiden van legitieme kennis en het delen van primaire levensbehoeften aan hulpbehoevenden. Het zou zo mooi kunnen zijn.
Het probleem begint al bij het proberen om islam te gebruiken voor je eigen politieke agenda. Wat men duidelijk moet begrijpen is dat islam een compleet en voltooid geloof is. Islam heeft deze gold diggers niet nodig om staande te blijven. Er zijn talloze mensen geweest die Islam ten dode hadden opgeschreven en zeiden dat dit geloof het niet lang zal volhouden in deze wereld. 1400 en verder en het geloof staat nog als een huis.
Zoals de profeet vzmh ons al te kennen heeft gegeven als allah swt ‘wil’ dat dit geloof slaagt dan heeft die jouw, mij of die dan ook niet nodig om dit te doen.
Groeperingen die als paddenstoelen uit de grond schieten en die een islamitische sausje over zich gooien om zodoende aantrekkelijk te worden voor moslims en in de tussentijd hun eigen verborgen agenda uit te kunnen voeren daar moet een moslims totaal niets mee te maken hebben.