Voorpagina

Levenseinde zichtbaar in hersenen

Een fragment uit het artikel ‘Wanneer de dood intreedt’ uit de Volkskrant van zaterdag 12 februari (pagina 7):

Coenen en van Rijn, die voor hun onderzoek ratten gebruikten die toch al gedood zouden worden en die al drie elektroden in hun brein hadden van een eerder experiment, concluderen dat het na de onthoofding krap 4 seconden duurt voordat pijn, gevoel en bewustzijn verdwenen zijn. Daarmee was de vraag van de DEC beantwoord.

De twee wetenschappers, en de biotechnicus die de decapitatie uitvoerde, zijn nu benieuwd of het halal slachten van dieren wellicht niet zo wreed is als vaak wordt gedacht. Bij halal slachten worden in een haal de vier halsslagaders, het strotten hoofd en de luchtpijp doorgesneden.

Van Rijn: “Daarbij gaat het natuurlijk om veel grotere dieren, met een langere uitbloeding – waarbij je moet denken aan meer seconden, niet aan minuten.’Coenen: ‘De vraag is vervolgens hoeveel seconden je ethisch acceptabel vindt.’Van Rijn: Én dat zou je moeten vergelijken met andere methoden die er voor grotere huisdieren zijn. Intuitief gedacht, op basis van ons onderzoek, zou het best eens een goede methode kunnen zijn, mits uitgevoerd door een ervaren slachter met een vlijmscherp mes. Wij zouden graag met onze portable EEG-apparaten naar een islamitisch slachthuis gaan om dat te onderzoeken.’

Zie ook: Levenseinde zichtbaar in de hersenen

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!