Voorpagina

Eén miljoen Syrische kinderen op de vlucht

Meer dan een miljoen Syrische kinderen zijn inmiddels op de vlucht geslagen door de aanhoudende burgeroorlog. De helft bevindt zich momenteel in Libanon, voornamelijk in immense vluchtelingenkampen. Een nieuw initiatief om deze ‘verloren generatie’ in ieder geval van onderwijs te voorzien is geïnitieerd door Unicef, Back To Learning heet het project.

Matties

Volgens de humanitaire hulporganisatie zijn 400.000 van de 500.000 kinderen leerplichtig, maar er wonen inmiddels meer Syrische dan Libanese kinderen in Libanon. Het project zou in eerste instantie ‘Back To School’ gaan heten, maar er zijn gewoonweg te weinig scholen om alle kinderen te kunnen onderbrengen.

De Verenigde Naties schatten dat in totaal twee miljoen Syrische kinderen geen onderwijs zullen kunnen volgen dit jaar, binnen en buiten Syrië. In een ander rapport van ‘The Overseas Development Institute’ waarschuwt de organisatie voor een ‘verloren generatie’: “Als de vluchtelingenkinderen in Libanon een land zouden vormen, dan zouden ’s werelds laagste onderwijsparticipatie hebben.”

Lees verder op de website van The Guardian

Om je een idee te geven: het Zaatari vluchtelingenkamp in Jordanië herbergt 115.000 Syrische vluchtelingen

photo credit: İHH İnsani Yardım Vakfı/TURKEY via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!