Voorpagina

Mishandeling Haarlem door Marokkanen blijkt verzonnen

Columnisten gingen los. Politici tekeer. Talkshows hadden weer voer. Want wéér maakten wél 5 of 6 Marokkanen de Nederlandse straten onveilig door een onschuldige vrouw zonder enige reden te mishandelen. Nu enkele weken na het onderzoek blijkt het hele bericht uit de grote duim gezogen te zijn. En nu wachten op mea culpa’s van lui die hun wereldbeeld bevestigd zagen worden.

Persbericht politie:

Op vrijdagavond 4 oktober zou zij in de bus richting Haarlem een discussie hebben gehad met twee mannen. Zowel de vrouw als de mannen zouden bij de halte Minahassastraat aan de Rijksstraatweg in Haarlem zijn uitgestapt. Toen zij op de kruising Rijksstraatweg/Planetenlaan aankwam zou zij door nog vier andere mannen, die kennelijk bij het tweetal uit de bus hoorden, zijn opgewacht. Vervolgens zouden de zes mannen (volgens aangeefster vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst) haar mishandeld hebben. Diezelfde avond heeft de vrouw aangifte gedaan bij de politie.

Hoog opgenomen

De politie heeft de zaak hoog opgenomen en uitgebreid onderzocht. Er is fors geïnvesteerd om te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld die avond. Diverse camerabeelden zijn opgevraagd en uitgekeken, er heeft een passantenonderzoek plaatsgevonden en er zijn getuigen getraceerd en gehoord.

Verschillen

Gedurende het onderzoek bleek dat zowel de camerabeelden als de diverse getuigenverklaringen het verhaal van de vrouw niet ondersteunden. Daar vervolgens het vermoeden rees dat de vrouw een valse aangifte had gedaan, is zij gisteren door de politie ontboden op het bureau en geconfronteerd met de verschillen tussen haar verklaring en de onderzoeksbevindingen. Daarop bekende zij het gehele verhaal inderdaad verzonnen te hebben.

Strafbaar feit

Het doen van valse aangifte is een strafbaar feit en in dit geval heeft de aangifte tot veel maatschappelijke discussies en zelfs tot kamervragen geleid. Naar aanleiding van de bekentenis van de vrouw heeft de politie proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie zal bepalen of er, en zo ja welke, consequenties worden verbonden aan de valse aangifte. De politie zal onderzoeken in hoeverre de gemaakte kosten op de vrouw verhaald kunnen worden.

Foto: CharlesFred via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!