Voorpagina

Moderne slavernij anno 2014

35,8 miljoen.

Neemt u even de tijd om bij dit getal stil te staan want dit is het aantal mensen dat wereldwijd in moderne slavernij leeft volgens de Global Slavery Index.

Het percentage is het hoogst in Mauretanië, Oezbekistan, Haïti en Qatar. Pakistan sluit de top vijf af. Wat betreft de kwetsbaarheid om in moderne slavernij te belanden prijken Somalië, Eritrea, Soedan, Jemen en Democratisch Republiek Congo bovenaan de lijst. Voor de overheidsmaatregelen om moderne slavernij te bestrijden, krijgt Nederland een AA-kwalificatie en komt daardoor bovenaan de wereldranking.

Wat is de Global Slavery Index (GSI)?

Het GSI is een uniek tool die de wereldwijde graad van moderne slavernij meet. De index werd ontwikkeld door Walk Free Foundation; een team van 20 onderzoekers, anti-slavernijexperten, ontwikkelingsspecialisten en statistici die hun data baseren op de volgende drie elementen: het relatief percentage mensen in moderne slavernij t.o.v. bevolkingsaantal, de overheidsmaatregelen om moderne slavernij te bestrijden en de kwetsbaarheidsfactoren die bijdragen tot moderne slavernij.

Wat is moderne slavernij eigenlijk?

Het GSI definieert moderne slavernij als volgt: “Een persoon bezit of controleert een andere persoon op een manier die de andere persoon aanzienlijk van zijn/haar individuele vrijheid berooft, met de intentie om die persoon uit te buiten door hun gebruik, management, nut, transfer of beschikbaarheid.”

Lees meer over het GSI en het volledig rapport hier.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!