Voorpagina

Nieuw in Vlaanderen: Lijst Islam

Een anti-islampartij was er al, een partij van enkel moslims nog niet. Vlaanderen maakt deze maand kennis met de Lijst Islam, dat in twee gemeenten debuteert.

Bron: www.trouw.nl

Ze zijn naar eigen zeggen de ‘eerste echte moslims in de Belgische politiek’. Redouane Ahrough en Lhoucine Aït Jeddig willen politiek bedrijven ‘vanuit wederzijds respect’, vertelden ze donderdag tijdens een perspresentatie aan persbureau Belga.

Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen kreeg de partij 4500 stemmen, genoeg om te mogen zetelen in de raden van Anderlecht en Molenbeek (beide in het Brusselse gewest).

De Koran geldt als belangrijkste inspiratiebron. Moslims in andere partijen zouden hypocriet zijn: zij gehoorzamen niet aan het heilige boek, maar aan hun partijtop. Ze zullen door de mand vallen als ze moties indienen, voorspellen de twee.

Het stoort Ahrough dat moslims ‘vaak als tweederangsburgers worden gezien’. Ook het lokale bestuur van Anderlecht is zijns inziens racistisch. Zo zou de politie moslims harder aanpakken.

De Lijst Islam richt zich onder meer op conservatief-religieuze thema’s als het gezin: kinderen moeten worden opgevoed door één vader en één moeder. Ook wil de partij dat hoofddoeken (maar geen chadors) opnieuw worden toegestaan in scholen. Als het meezit, neemt de partij de komende jaren ook deel aan regionale, rederale en Europese verkiezingen.

Klik hier voor het artikel op www.trouw.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!