Voorpagina

Ook Syrische christenen betrokken bij protesten tegen president Assad

Het is onjuist dat dé christenen in Syrië sympathiseren met het regime van president Assad, reageert Marjolein Wijninckx op berichtgeving in de media.

Sinds de betogingen voor vrijheid en democratie in Syrië begonnen, is het de vraag wat Syrische christenen vinden van de protesten. Verschillende journalisten en analisten stelden dat „dé christenen” het regime steunen uit angst dat, mocht het regime vallen, de politieke islam aan de macht komt. Dat sluit natuurlijk aan bij de angsten die leven onder westerse politici en beleidsmakers, maar is een nogal ongenuanceerde beschrijving van de situatie.

Als ik in de berichtgeving hoor wat „de Syriërs” of „de Syrische christenen” zouden vinden en willen, moet ik steeds denken aan een boek van Joris Luyendijk, ”Het zijn net mensen”. Luyendijk schrijft dat journalistiek bedrijven in de repressieve context van de Arabische wereld vrijwel onmogelijk is. Er is vaak geen informatie beschikbaar. Media doen echter alsof ze alles weten. Lees verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!