Voorpagina

Den Haag is eindelijk wakker, maar ook niet meer dan dat

INTERVIEW | ‘Een rabbijn noemde het verbod op de onverdoofde rituele slacht symboolpolitiek, en tot mijn ongenoegen moet ik hem gelijk geven”, zegt mr. Dirk Boon, emeritus hoogleraar dier en recht aan de Universiteit Utrecht. “Deze wet gaat om een heel beperkte periode in het leven van een dier en ook nog eens de laatste fase van het leven. Ik zou voor iets anders kiezen als ik het dierenwelzijn zou willen verbeteren.”

Bioloog en theoloog Jan Boersema, werkzaam als hoogleraar milieukunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het daarmee eens. “Een verbod op de onverdoofde rituele slacht is geen eerste stap naar meer dierenwelzijn, maar politiek scoren op de vierkante milimeter, en zeer selectief.” Er gaat ook veel mis in de reguliere slacht, weten beide heren te vertellen. Volgens Boon worden jaarlijks miljoenen vleeskuikens levend verdronken. Boersema: “Deze wet van de Partij voor de Dieren is achter de komma bezig.”

Boersema begrijpt niet dat er zo’n grote politieke meerderheid is voor het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme. “De politiek kiest voor een ietsje pietsje minder dierenleed ten koste van het inperken van fundamentele vrijheden van onze rechtsstaat. Dit treft een centraal element van twee religies. Pak de intensieve veehouderij aan, nu bewandelt de politiek een zijpad.”

Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!