Voorpagina

Perdiep Ramesar begaat ‘journalistieke doodzondes’

Een onafhankelijke onderzoekscommissie – bestaande uit Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek, en Egbert Myjer, oud-rechter bij het Europese Hof en vicevoorzitter van de Raad voor de Journalistiek – komt tot de volgende conclusie betreffende de zaak Perdiep Ramesar: dat hij meerdere malen “een journalistieke doodzonde” beging, door niet-traceerbare of gefingeerde namen te gebruiken.


Zo stelt Myjer: “Als je spreekt over omvang, dan constateren we dit: over een periode van 5,5 jaar hebben wij niet-traceerbare bronnen gevonden in zijn artikelen. Ieder jaar pleegde Ramesar wel een journalistieke doodzonde. Naast de twaalf casussen die we hebben onderzocht, zijn er ook artikelen waarin hij anonieme bronnen heeft gebruikt. Die kunnen wij niet nagaan. De enige die daar opheldering over kan geven, de auteur van het stuk zelf, heeft daar geen antwoord op gegeven.”

Het resultaat van dit onderzoek is dat de nodige artikelen worden ingetrokken:

  • 3 september 2007: Een dag vol meisjes en jongens met rode haren.
  • 16 juni 2008: Sigaret is ontspannend bij spannend potje poker.
  • 5 oktober 2010: Requiem voor de oude krakersscene.
  • 6 augustus 2011: Een nier in ruil voor mijn meisje.
  • 17 juni 2012: Ik kan mezelf niet veranderen in een witte man.
  • 18 mei 2013: Als je wijk verandert in een ‘klein kalifaat’.
  • 15 januari 2014: Bendelid houdt radiostilte om straks weer toe te slaan.
  • 19 mei 2014: ‘Eritreërs van Italië meteen door naar Nederland’.

Klik hier voor meer.
Klik hier voor het onderzoeksrapport.
Klik hier voor de artikelen, die zijn ingetrokken.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!