Voorpagina

Petitie voor Amina Filali

De petitie

Aan premier Benkirane; de ministers van Gezondheid; Justitie; en Solidariteit, Vrouwen, Familie en Sociale Ontwikkeling :

Sinds 2006 belooft de regering om een wet aan te nemen om geweld tegen vrouwen te stoppen, maar de regering heeft hierin gefaald. Als bezorgde globale burgers roepen we u op om vrouwen te steunen door Artikel 475 direct te verwerpen en uitgebreide wetgeving aan te nemen waarin geweld tegen vrouwen centraal staat.

Een paar dagen geleden pleegde de 16-jarige Amina Filali zelfmoord, nadat ze was geslagen, verkracht en werd gedwongen met haar verkrachter te trouwen. Het was haar enige uitweg uit de val die was gezet door haar verkrachter en de wet. Als we nu in actie komen, kunnen we ervoor zorgen dat dit ongekende drama niemand anders overkomt.

Artikel 475 in het Marokkaanse strafwetboek bepaalt dat het een verkrachter is toegestaan vervolging en een lange gevangenisstraf te ontlopen door met zijn slachtoffer te trouwen, indien ze minderjarig is. De overheid belooft al sinds 2006 om hier een einde aan te maken en wetgeving aan te nemen die geweld tegen vrouwen verbiedt. Maar dit is niet gebeurd.

Honderden Marokkaanse demonstranten zijn de straat op gegaan, en eisen een werkelijke hervorming. De druk op de premier neemt toe, net zoals op de leiders van andere ministeries die wetsvoorstellen schrijven en steunen, en de internationale media heeft het verhaal opgepikt. Als we de druk opvoeren kunnen we nu eens echte vooruitgang zien. Teken de petitie voor een uitgebreide wet voor een einde van geweld tegen vrouwen, met inbegrip van afschaffing van Artikel 475. Als we 250.000 handtekeningen hebben opgehaald, zullen we samen met lokale vrouwengroepen zorgen dat de petitie wordt overhandigd aan besluitvormers.

De petitie

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!