Voorpagina

Punks in Myanmar nemen het op voor Rohingya moslims, nobelprijswinnares zwijgt

Met hun roze haar, leren jacks en doodshoofdtatoeages trekken de punks veel aandacht op straat, maar niet alleen het uiterlijk van deze twintigers is rebels, dat is ook hun bereidheid om zich uit te spreken tegen boeddhistische monniken die aanzetten tot geweld tegen moslims, terwijl de meeste Myanmarezen hun mond houden.

Fragment uit ZDF documentaire over Birmese punks

“Als het echte monniken zouden zijn zou ik mijn mond houden, maar dat zijn het niet”, zegt Kyaw Kyaw, zanger van Rebel Riot. De drummer van de band geeft met zijn stokjes de maat aan van een nieuw nummer waarin wordt uitgehaald naar religieuze hypocrisie en de anti-islamitische beweging 969. “Het zijn nationalisten, fascisten. Niemand wil het horen, maar het is waar.”

Radicale monniken zijn de aanvoerders van een bloedige campagne tegen moslims en slechts weinigen in het overwegend boeddhistische Myanmar zijn bereid zich tegen hen uit te spreken. Velen zien monniken als de eerbiedwaardigste leden van de samenleving, die boven elke kritiek verheven zijn. Sommigen ontkennen simpelweg dat er iets aan de hand is, of geloven de claims dat de moslims vreemdelingen zijn die een bedreiging vormen voor hun cultuur en tradities.

Bron: Novum

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!