Voorpagina

Help mee en red de laatste kuffiya fabriek in Palestina!

Wie kent hem niet, de Palestijnse sjaal ook wel ‘kufiya’ genoemd. Over de jaren heen is het een symbool geworden, miljoenen sjaals zijn er in omloop. Helaas staat de laatste fabriek in Palestina op het punt failliet te gaan.De afgelopen jaren zijn er vele ‘neppe’ versies op de markt gekomen, die niet meer uit originele Palestijnse fabrieken komen, tot groot verdriet van Yasser Hirbawi.

Yasser Hirbawi is een 76-jarige Palestijnse man, die in 1961 zijn fabriek opende. Toentertijd had hij 15 machines in gebruik, en produceerde gemiddeld zo’n 150.000 sjaals per jaar! Zijn fabriek staat in Hebron en is de laatste fabriek die de deuren tot nu toe nog open heeft kunnen houden.  Van de 10.000 sjaals die hij nu nog maar jaarlijks produceert, verlaat er praktisch geen enkele meer Palestina. Sinds China de sjaals in het vizier kreeg, zijn ze deze massaal gaan produceren, van veel slechtere kwaliteit maar ook voor een fractie van de prijs.

Yasser staat op het randje van faillissement, dit is de reden dat er meerdere websites zijn opgestaan om hem een handje te helpen.

Zoals zij zelf zeggen ‘overal ter wereld is de kufiya een symbool van verzet en strijd geworden, op elk protest –zelfs protesten die niets te maken hebben met Palestina- zie je mensen de kufiya dragen. Iedereen profiteert van dit symbool, behalve wij.’

‘Mijn fabrieken zijn in perfecte staat, ze zouden morgen kunnen produceren, helaas is er geen markt die er naar vraagt.’

Wil je een steentje bijdragen? Koop een sjaal op www.kufiya.org
De sjaals zijn ondanks de oorlog na heel veel moeite weer aangeleverd.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!