Voorpagina

Srebrenica heeft weer moslim als burgemeester

Srebrenica heeft weer een moslim als burgemeester. Media in Bosnië meldden zondagavond dat bij lokale verkiezingen Camil Durakovic de meeste stemmen heeft gekregen.

17 jaar na Srebrenica (Herdenking in 2012)


Bron: www.trouw.nl

Durakovic was tot nu toe loco-burgemeester van het Bosnische stadje. In 1995 heeft daar genocide plaatsgevonden toen het werd veroverd door Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic. Naar schatting 7000 moslimmannen kwamen daarbij om het leven. De meesten van hen werden door soldaten van Mladic doodgeschoten.

Durakovic was onafhankelijk kandidaat voor het burgemeesterschap namens een coalitie van vier grote partijen. Deze coalitie werd gevormd om te voorkomen dat een kandidaat van de Bosnisch-Servische meerderheid de verkiezingen zou winnen en Srebrenica dus een Servische burgemeester zou krijgen.

Eerder werd gevreesd dat voor het eerst in 17 jaar een Servische burgemeester gekozen zou worden. Kada Hotic, lid van een van de organisaties voor slachtoffers, noemde de dreigende verkiezing van een Servische burgemeester „de laatste stap van de genocide”. Zij vreesde dat de burgemeester de jaarlijkse herdenking van de Srebrenica-slachtoffers op 11 juli zou kunnen verbieden.

Voorheen mochten voormalige inwoners van Srebrenica die nu elders wonen een stem uitbrengen in hun oude woonplaats. Dat was een uitzondering op de Bosnische kieswet die alleen voor Srebrenica gold en die de moslims verzekerde van een meerderheid in de gemeenteraad en van een eigen burgemeester. Met ingang van dit jaar is die mogelijkheid echter afgeschaft.

Om toch de meerderheid te behouden en dus een eigen burgemeester te kunnen kiezen, organiseerden moslimleiders een actie waarbij oud-inwoners werden opgeroepen om zich in Srebrenica in te schrijven als kiezer.

Zondagmiddag om vier uur had in Srebrenica 55 procent van de ingeschreven kiezers een stem uitgebracht. Omdat bij alle 25 stembureaus nog rijen kiezers stonden, verwacht de lokale kiescommissie volgens de krant Nezavisne Novine een recordopkomst.

Klik hier voor het volledige artikel op www.trouw.nl en www.telegraaf.nl


Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!