Voorpagina

Turkije: ‘Bekijk het maar, we hoeven nooit meer toe te treden tot het bange Europa’

Turkije zal waarschijnlijk nooit toetreden tot de EU. Dat zei Egemen Bağış, minister van Europese Zaken en tevens de hoogste EU-onderhandelaar in de hoofdstad Ankara. Volgens hem zijn veel Europese landen bang voor de toetreding van het land, vooral vanwege de overwegend islamitische bevolking. Europa zou dan in één klap een andere demografische culturele (en religieuze) verdeling krijgen, waar Duitsland en Frankrijk al publiekelijk voor vrezen. Het gegeven dat Turkije de Olympische Spelen niet toegewezen kreeg, zou daar volgens de minister mee te maken hebben. 

Turkije doet al jaren pogingen om tot de EU toe te treden, maar kreeg als kritiek dat onder andere de mensenrechten eerst in eigen land verbeterd zouden moeten worden. Turkije heeft echter het idee dat het aan het lijntje wordt gehouden, en voor veel Turken – die voorspoedige economische tijden beleven – hoeft het ook niet meer. Bağış: “Europa moet beseffen dat ze me hier geen pijn mee doen, ze doen alleen zichzelf pijn.”

Bron: Reuters

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!