Voorpagina

Utrechtse activist gemarteld in Marokkaanse gevangenis

De Nederlands-Marokkaanse activist Yuba Zalen is maandag gearresteerd bij een een demonstratie in de stad Imzouren. De 24-jarige bibliothecaris was op vakantie en wilde een foto maken van de betoging. Zijn advocaat laat weten dat de jongeman na zijn arrestatie fysiek is gemarteld.

Bron: Volkskrant

Yuba zet zich in als vrijwilliger voor jongeren in het bijzonder en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland, zo schrijft de Nederlandstalige Amazightimes op zijn website. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is hij geen verslaggever voor de website, maar was hij ten tijde van de onlusten toevallig in de buurt omdat hij een deel van zijn vakantie zou doorbrengen in het plaatsje.

Slechte omstandigheden
Vrienden en familie zijn bezorgd om hem, zo meldt RTV Utrecht. Dat geldt ook voor het SMN, het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, waar hij aan verbonden is. Vanwege de vaak slechte omstandigheden in Marokkaanse politiebureaus heeft het SMN de Nederlandse ambassade in Marokko gevraagd in te grijpen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde de arrestatie gisteren aan de NOS en zei dat Zalen bijstand zal krijgen. In het noorden van Marokko wordt al een week of twee gedemonstreerd. Dat gebeurt naar aanleiding van de arrestatie van een lid van de jongerenvereniging, de 20 februaribeweging genaamd, die pleit voor meer democratie, waarvan Zalen ook lid is.

De regering grijpt steeds harder in. Er wordt niet alleen gedemonstreerd voor meer democratie. Het gebied is erg arm en de bewoners voelen zich achtergesteld door de overheid.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!