Voorpagina

En wéér staat Nederland internationaal voor gek, ditmaal door de Telegraaf

Tsjah. Zoals NRC journalist Guus Valk treffend verwoordde: “Een dag niet internationaal voor gek staan is een dag niet geleefd.” Nederland haalt na Gordon en Daphne Bunskoek wéér de internationale pers. En niet dankzij onze sterke dijken of heerlijke stroopwafels. Maar door de berichtgeving eerder deze ochtend van de Telegraaf. In een bericht over Nelson Mandela noemde een Telegraaf redacteur Mandela in één adem met Zwarte Piet: “..die nota bene op Sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden”. ABC news, niet het kleinste medium, springt er na een persbericht van AP bovenop én noemt het beestje bij de naam: onsmakelijke berichtgeving. 

In het buitenland valt een vergelijking tussen een van de grootste vrijheidsstrijders van de 20e eeuw en de blackface traditie onder racisme. En dat mag Nederland weten ook. Tariq Shadid zei het al eerder in een uitstekend artikel: “Het grote zwijgen is voorbij. De wereld kijkt mee..”

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!