Voorpagina

Yusuf Islam speelt op 20 mei in Ahoy, Rotterdam.

AMSTERDAM – Na exact 35 jaar staat Yusuf Islam, beter bekend als Cat Stevens, weer in Ahoy in Rotterdam. De zanger laat aan NU.nl weten blij te zijn dat hij weer op het podium staat. “In de jaren zeventig was touren een heel gedoe, maar gelukkig is er veel verbeterd.”

(…)

“Het was een complete verrassing”, zegt Stevens over Boyzone’s versie van Father And Son. “Het nummer kwam voorbij toen we aan het eten waren. Opeens zei mijn zoon; ‘Luister pa, Boyzone zingt jouw liedje’. Later ben ik bevriend geraakt met Ronan Keating en hebben we het nog eens opgenomen.”

(…)

Identiteit

Jackson was bevriend met Stevens en zou zich niet lang voor zijn dood ook tot de islam bekeerd hebben. Hij begrijpt wel waarom Jackson af en toe de luwte opzocht. “Deze business kan je identiteit veranderen, want je moet zonodig geliefd zijn. Dat is een groot dilemma.”

“Ik zie nu dat het ook gebeurt met Justin Bieber. Hij is erg goed, maar die massa-adoratie is erg gevaarlijk voor zo’n jongen. Op een gegeven moment moet je jezelf vinden. Ik moest weg om mezelf te vinden. Zelfs Leonard Cohen heeft dat een tijdje gedaan. Als je die mogelijk hebt, is het goed om een pauze in te gelasten.”

(…)

Moslimkinderen

Cat Stevens werkte de afgelopen vijftien jaar aan albums met verhalen en gebeden uit de Koran. Ook nam hij kinderliedjes op voor moslims onder zijn nieuwe naam Yusuf Islam. “Voor veel moslimkinderen ben ik het enige muzikale element uit hun jeugd”, denkt Cat Stevens.

Toch keerde hij in 2006 terug naar de popmuziek, nu onder de naam Yusuf. De albums An Other Cup en Roadsinger sloten goed aan bij zijn oude werk. “Ik zou de hele dag Sesamstraatliedjes kunnen maken,” laat hij zich ontvallen, “maar ik wil dieper graven.”

(…)

Lees het gehele interview op Nu.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!