Voorpagina

Zembla: Vuile olie van Shell

“Hoorzitting
De Tweede Kamer hield kort geleden een hoorzitting over de activiteiten van Shell in Nigeria, mede naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘De vuile olie van Shell’ uit juni 2010. ZEMBLA-verslaggever Thomas Blom werd door Kamerleden gevraagd naar zijn ervaringen in Nigeria. Ruim vijftig jaar haalt Shell daar olie uit de grond. Door olielekkages zijn akkergronden en viswateren ernstig vervuild. De bevolking is het zat. Shell schept volgens de bewoners van de Nigerdelta geen rijkdom, maar armoede en draagt bij aan de conflicten in de regio. ZEMBLA filmde de praktijken van Shell en sprak met de lokale bevolking.

De ZEMBLA-aflevering ‘De vuile olie van Shell’, aanstaande zaterdag 12 februari om 22.35 uur bij de VARA op Nederland 2: over olie, geld en onmacht.

De ogen van de wereld waren wekenlang gericht op de Golf van Mexico, waar BP een olielek probeerde te stoppen, diep onder het zeeoppervlak. Ondertussen voltrekt zich in de Niger Delta, het zuidelijke deel van Nigeria, al vijftig jaar een olieramp. Sinds de oliemaatschappijen daar hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell.”

Lees verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!