Voorpagina Algemeen

Man in the mirror…

De laatste dagen staat de dramatische rechtszaak van de Schiedammer Parkmoord centraal in vele actualiteitenprogramma?s. Hoe kan zoiets nou toch gebeuren in onze rechtsstaat? Een onschuldig persoon krijg 18 jaar cel voorgeschoteld, terwijl de Openbare Ministerie wist dat hij onschuldig was? En welke verhoor-methodes worden er allemaal wel niet gebruikt dat zo?n onschuldig persoon gedwongen wordt om te bekennen? Dat soort dingen gebeurt toch alleen in Verweggistan?

Wetgeving en recht in Nederland staan nu al langere tijd onder de media-aandacht. Afgelopen weekend zag ik een uitzending van Netwerk die ging over de nieuwe terreurwetten die, sinds de aanslagen van 11 september, in Nederland zijn aangenomen. We schieten wel een beetje door in Nederland met zoveel (vooral preventieve) maatregelen, terwijl we zo trots waren op onze vrijheden en privacy. Maar kennelijk is ?angst? voor het kabinet een goede raadgever in deze tijd, want het is de ?angst? die op dit moment als dirigent van de Nederlandse politiek fungeert.

Hebben we wel door dat we hier dus burgerrechten aan het opgeven zijn voor ?terreur?-wetten, waarvan het nog maar de vraag is of ze wel effectief zijn? Ik ben geen zakenman, maar volgens mij worden hier onze burgerrechten wel tegen een heel erg lage prijs verkocht. En na een reeks maatregelen, waarbij telefoongesprekken en data afgeluisterd en bewaard mogen worden, kunnen we misschien binnenkort het woord ?privacy? ook wel uit onze woordenboeken schrappen.

Deze (zelf gecreeerde) angst regeert niet alleen over Nederland, maar over heel Europa en Amerika a.k.a. ?het beschaafde en geciviliseerde Westen?. Amerika en haar Europese hulpjes hadden namelijk niet zo lang geleden de nobele taak en missie op zich genomen om eventjes hun beschaving en democratie vrijwillig te exporteren naar Afghanistan en Irak. Als men dan nu even de tijd zou nemen om voor de spiegel te gaan staan en eens goed te kijken naar die ?Man in the mirror? en zich af te vragen of men wel zo veel beschaafder en ?civilized? is als die andere enge landen.

Want hoe kan het bijvoorbeeld trots zijn op het Westers rechtssysteem, als het tegelijkertijd een wetteloze ?Guantanamo Bay? toestaat? En op welke beschaafde wijze gaat het om met haar minderheden? Maar misschien is een belangrijkere vraag wel eerst: ‘durft een verminkt iemand wel in de spiegel te kijken’?

? I?m starting with the man in the mirror
I?m asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change?

– Michael Jackson

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van