Voorpagina Cultuur

Pasen voor dummies

Jaja, net wat anders dan normaal. Nu geen artikel in de reeks ‘Islam voor dummies’, maar eentje voor de moslimdummies. Het is vandaag Paasmaandag, een feestdag in Nederland. Prachtig natuurlijk, kun je een dag gaan luieren en gesmolten paaseieren zoeken in de zon. En aangezien moslims uitermate goed geintegreerd zijn, vieren ze deze dag en gaan ook niet naar werk.

Maar wat houdt deze dag nou in? Heeft u ooit gehoord van de Paasweek? En what’s tha shizzle met de Paashaas? Karel Martel van Gristelijk.nl beantwoordt even wat vraagjes voor u.

Het was de afgelopen week Paasweek. Wat houdt dat in?

We noemen de week ook vaak de ‘lijdentijd’.  Onze aandacht gaat vooral naar de kruisdood van Jezus. Vreemd natuurlijk dat we die vrijdag van zijn dood ‘Goede vrijdag’ noemen, maar ook wel weer logisch als je bedenkt wat het voor ons betekent. Om de wereld van zonde en dood te redden stuurde God Jezus naar de wereld. 
 
De dood van Jezus aan het kruis was niet omdat Joodse leiders dat wilden of omdat de Romeinse overheersers van Judea dat wilden. Het was in de eerste plaats omdat Jezus dat wilde, in gehoorzaamheid aan God en tot eer van God. Dit was, zo zegt de Injil, de manier waarop God de zonden van de wereld vergaf. Door Zelf mens te worden en de straf te dragen die eigenlijk alle mensen verdienen. 
 
Op Goede Vrijdag ben ik vaak diep dankbaar. Ik verdien straf, als mens vol schuld en zonde, maar God hield zoveel van mij dat Hij zijn eigen Woord (Kalimat Allah) en Geest (Ruh Allah) naar de wereld stuurde voor mijn redding van de eeuwige straf.
 
Op zondag is de opstanding van Jezus uit de dood herdacht… waar gaat dat over?

Voor ons is dit de grootste Christelijke feestdag van het jaar, die gevierd wordt als een groot feest. Over de hele wereld wordt vroeg in de morgen gevierd dat Jezus drie dagen morsdood in een graf lag, maar dat God hem weer levend maakte. We vieren dat vaak vroeg in de morgen, omdat in de Injil een aantal ontroerende ooggetuigenverslagen staan van vrouwen die heel vroeg naar het graf van Jezus gingen om hem te balsemen, maar het graf was leeg.  Later verscheen Jezus aan zijn trouwe volgelingen, en aan honderden anderen. ‘De Heer is waarlijk opgestaan’, zeggen Christenen op Paaszondag tegen elkaar.
 
Maar waarom is dit zo’n belangrijk feest?

We geloven dat de opstanding van Jezus ons laat zien, dat alles wat hij tijdens zijn leven sprak, waarheid is. Het geeft ook betekenis aan zijn dood. Hij stierf voor onze zonden, en zijn opstanding laat zien dat hij die zonden echt heeft weggedaan uit de ogen van God. God kent al onze zwakheden en verborgen zonden, maar Jezus, die stierf en uit de dood opstond, is nu de middelaar bij God voor alle mensen die in Hem geloven.
Bovendien, de opstanding van Jezus bewijst in het algemeen dat de dood niet het laatste woord heeft.  Dat geeft ons hoop, zelfs in tijden van ziekte en dood, oorlog en gevaar.   
 
En Paasmaandag?

Haha… we zijn heel blij met een vrije dag, net als met tweede pinksterdag en tweede kerstdag. Maar het heeft geen enkele religieuze betekenis. 

Hmmm… ok

Pasen is een gedeelte geworden van de Nederlandse cultuur. In hoeverre wordt er nog stilgestaan bij de religieuze kant van Pasen?

In de kerken wordt natuurlijk stilgestaan bij de religieuze betekenis van Pasen. Miljoenen mensen, ook velen die niet veel naar de kerk gaan, gaan juist dan wel. Maar degenen die niet religieus zijn, hebben doorgaans totaal geen idee waar Pasen over gaat. Vaak zie je dat juist die mensen zich met enthousiasme storten op de paashaas en eieren. 

For my moslims out there, wat is dat met de Paashaas en eieren?

Die hebben helemaal niets te maken met het Paasfeest. In de tijd dat Nederland nog niet christelijk was (dus rond de 6de eeuw ofzo) werd de komst van de lente gevierd rond een godin die iets met hazen en eieren te maken had. Die onschuldige symbolen van een nieuwe lente, nieuw leven, pasten wel aardig bij het christelijke Paasfeest.

Wat heb jij gedaan in deze week?

Ik ben een paar keer naar de kerk geweest maar heb vooral hard gewerkt… Ik moet voor mijn werk op reis, dus ben bezig de koffer te pakken. En als mijn vliegtuig neerstort dan weet ik dat ik veilig ben en naar mijn Heer zal gaan. Zijn kruisdood maakt dat ik niet bang ben voor God – mijn schuld is weggedaan. Zijn opstanding geeft me de hoop dat ook ik bij Hem zal zijn.

Dat klinkt bijna als een zelfmoordterrorist. Maar goed, ieder zijn ding. Ik weet zeker dat iedereen hier een hoop wijzer van is geworden. Fijne feestdagen!