Voorpagina Opmerkelijk, Politiek

Google Earth: nu ook Darfur in kaart

De wereld is één grote puinhoop, Afrika is een nog grotere puinhoop met Sudan als dieptepunt. Hier is al jaren een conflict gaande tussen Arabische nomaden en boeren van Fur (Darfur betekent ‘het huis van de Fur’). Het conflict in Darfur begon in juli 2003 en werd vorige zomer veel erger. De Sudanese overheid lijkt ook niet echt onafhankelijk te zijn: ze accepteert geen steun van de VN (deze steun werd beantwoord met een dreigement) en de slachtoffers worden simpelweg genegeerd. Waar de schattingen door vredesorganisaties uiteen lopen van 200.000 tot 400.000, zegt de Sudanese overheid dat het er ongeveer 9.000 zijn.

Hoe erg dit conflict is, lijkt niet door te dringen bij mensen. Om hier toch een beeld van te krijgen, kun je nu zelf ’touren’ door de getroffen gebieden en de verhalen achter gebeurtenissen te weten komen. Zowel cijfers en feiten als persoonlijke verhalen van slachtoffers. Dit kan allemaal met Google Earth.


‘Young girls at a camp for internally displaced persons"

Google Earth is een interactieve wereldbol, waar je over de hele wereld heen kunt vliegen en verschillende landen en steden kunt afreizen. Het bijzondere is dat dit tot een zeer gedetailleerd niveau kan… zo heb ik de wagen van mijn vader voor de deur herkend. Google Earth kun je hier downloaden, de Darfur info hier en je kunt aan de slag.

Terwijl je over Sudan en de conflictgebieden in Darfur vliegt, kun je verschillende pictogrammen aanklikken voor een korte uitleg wat daar gebeurd is. Dat zijn soms foto’s, verslagen van ooggetuigen of gewoon feiten hoeveel mensen er bijvoorbeeld vermoord zijn. Zeker het bekijken waard!


Een verwoest dorp in Terbeba


Een verslag van een ooggetuige hoe de soldaten van de overheid samen met de Janjawid strijders de bewoners terroriseerden

En als je uitgekeken bent op de Aarde kun je nog altijd Mars bewonderen.