Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk

Soeqoem gawie? Is hun markt leeg of zo?

Een vreemde gewaarwording maakt zich van mij meester als ik terugdenk aan wat ik 8 jaar geleden deed. Op zaterdagavond kwam ik van werk en had ik geen zin om terug te gaan naar het saaie Amstelveen en daar in mijn flatje op de bank te zitten. In plaats hiervan vond ik mijn weg naar het Leidseplein. Onderweg genoot ik van the hustle en bustle van alle mensen om me heen en wandelde de Lijnbaansgracht op. Tegenover de Melkweg is een kleine bioscoop waar ik dan binnen ging, Cinecenter. Echt zo’n artsyfartsy stinkbioscoopie met alleen maar Duitse, Japanse en Franse films. Als er al een Amerikaanse of Britse productie draaide dan was het een of andere freakshow waarin de onderbuik van deze samenlevingen werd belicht. Pedofiele pa die een gesprek over ontluikende seksualiteit met zijn 10-jarige zoon heeft. Roemeense film over zwerfhonden in Tzadjikistan die truukjes op een brommer doen. Enfin, ik genoot van die artistieke idioterie. Daarnaast paste het prima in mijn portemonnee want in plaats van 9 euro kostte een kaartje daar max 6 euro op een zaterdagavond.

En toch kom ik nu al een hele lange tijd niet meer in Cinecenter. Ik heb me laten verleiden tot een pathé unlimited kaart – voor 17,50 euries ben ik tjalla voor de hele maand en kan ik zoveel films zien als ik wil in elke pathébios in Nederland. Ergens stelt het me ontzettend teleur dat ik gekozen heb voor de goedkoopste optie en mijn favoriete bios laat zitten – en dat voor geld, grr! Een soortgelijke beweging voor goedkoop en gemakzucht heb ik in afgelopen jaren gemaakt in mijn buurt. En diezelfde keuze zie ik door meer mensen gemaakt worden in de omgeving. We gaan voor de goedkoopste actie van de super en laten onze favoriete kleine winkeltjes steeds vaker links liggen. Liever c1000 dan Ahmed’s brood en banket. Liever Blokker dan Bobby’s Bazaar.

Weet je wat nu zo vreemd is? Ik woon in een buurt met een lange straat die in het weekend juist bezocht wordt vanwege zijn kleine winkeltjes. Opeens zie je hier een soort van vakvrouw- en vakmanschaptoerisme ontstaan. Op zaterdag zie je auto’s twee rijen dik geparkeerd staan en bekeurd worden in de Javastraat om er de kleine specialisten te bezoeken, maar ook om de Dappermarkt te checken.

Wie deze mensen zijn? Yuppie scum uit het centrum dat even sfeer komt proeven, maar ook buitenlandse buitenlanders, erm wacht hoe schrijf je dat op… allochtone allochtonen. Nou ja, ik bedoel Turken en Marokkanen uit andere landen dan Nederland. Duitse Turken en Vlaamse Marokkanen zullen we maar zeggen. Dus terwijl wij die move van kleinschalig naar supermarketeers maken, maken de yuppen een omgekeerde beweging van appie hein naar mo op de hoek en rijden de erm buitenlandse allochtonen vrolijk honderden kilometers om hier te shoppen.

Ik ben hier blij mee. Ik voel me soms nogal suf maar wel schuldig als ik uit geldgebrek (of Gollandse Gierigheid) weer verkies voor Molkerijyoghurt van 0.39ct in plaats van Yaylayoghurt voor 0.65 ct, terwijl ik weet dat Haticer en haar winkeltje mijn klandizie goed kunnen gebruiken. En soms laat ik me toch nog wel eens door dit schuldgevoel verleiden om een klein buurtwinkeltje te bezoeken en allemaal onnozele dingen te kopen. Kruiden die ik nooit gebruik, of een hele lelijke gouden schilderij met een ondergaande zon naast een roze, fluoriserende moskee.

Zo was ik onlangs in West om een nieuwe flat te bekijken en bedacht me dat ik wel wat zaken kon combineren. Ik wilde graag naar masjid el Tawheed toe, want die hebben echt een killer boekenhandel. Maar ik wilde ook de Ten Katemarkt checken want er zit daar een soort van minimocrosoeq (Noordafrikaanse markt) onder de Ten Katestraat, de zgn ‘Overdekte Markt’. Helaas, maar ook uiteraard, was ik weer te laat voor het gebed, en dus ook weer te laat voor mijn afspraak en dus viel het soeqbezoeq in het water.

Vervolgens werd ik overmand door nog meer "whitemiddleclass guilt" toen mijn oog viel op een artikel in de serie ‘stadswachten’, in Het Parool. Daarin schrijven Lodewijk Brunt en Kees Tamboer dat het niet goed gaat met de soeq onder de Ten Katemarkt: "een Oosterse markt is per definitie druk. Hier is het uitgestorven." Een greep uit het aanbod: cheapass kapper Al Ahbab, ook voor scheren van de Oosterse hangsnor. Muziekwinkel Viza voor uw Umm Khaltoum, maar ook nasheed (religieuze muziek); een hussie bollywoodfilms en een islamitische boekhandel met Boekjes voor Kleine Moslims (briljante serie nederlandstalige boekjes over islam). Nog een kleermaker, wat huishoudelijke artikelen.

Mijn hart zonk toen ik dit artikel las – meteen wilde ik op mijn fiets stappen om van alles en nog wat te kopen zodat dit stukje ondergronds Klein-Arabië niet zou verdwijnen… Die shizzle is niet grappig. Helaas hebben de yuppen deze soeq nog niet ontdekt en zal die voorlopig wel leeg blijven, of kent iemand nog een yuppenclan die ze die kant op willen sturen? Ik hoorde dat een snor weer helemaal hip is onder yuppen, en Al Ahbab kan ‘m bijpunten zoals niemand dat kan!

Dit trieste verhaal heeft me er wel weer toegezet om binnenkort maar eens te gaan kijken wat er draait in Cinecenter en een bakkie Yayla te hosselen bij Haticer- is maar 3,5 % fett abe!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van