Voorpagina Opmerkelijk

Pakistan is bom kwijt… oh, toch niet

Op Sargasso.nl zag ik een link naar een nogal opmerkelijk artikel, waarin stond dat Pakistan nucleair materiaal kwijt was geraakt. Nu is dit bericht al gek genoeg, maar er stond verder ook in dat ze dit probeerden terug te vinden met een advertentie in de krant:

"Herken jij dit symbool?"

Dit staat op deze advertentie die 2 mei in de Pakistaanse kranten verscheen. Er stond verder waar dit symbool voor staat en dat je goed om je heen moet kijken EN dat je met spoed het nummer moet bellen als je in je omgeving een pakket ziet met dat symbool erop.

Ik zocht dit allemaal even op in de Pakistaanse kranten en voila, mystery solved!

Paniek, want iedereen denkt natuurlijk dat er ergens een pakket met nucleair materiaal rondslingert. Gelukkig kan ik Urdu lezen en wil hierbij de wereld gerust stellen dat Pakistan wel nucleair materiaal heeft doordat iemand het in Nederland liet rondslingeren, maar dat het in Pakistan niet zomaar rondslingert (hooguit dumpen ze het afval in een krottenwijk).

Het volgende stond de dag erop in de krant daaro:

The Nucliar Authority (lees: Noekliar Athaartie) van Pakistan bevestigt dat er niets geks rondslingert. Er is geen ontploffingsgevaar, er is niets gestolen en er is niets kwijtgeraakt. De berichtgevingen hadden als doel, zomaar uit het niets, de bevolking te informeren over en te waarschuwen voor de gevaren van dit soort speeltjes. The Noekliar Athaartie wilde voorkomen dat mensen dit symbool niet zouden herkennen, daar dit vaak te zien is rondom (bv) ziekenhuizen… in Pakistan. En de praktijk leert dat het wel eens mis gaat… in Pakistan.

Door verkeerde berichtgeving van BBC hebben verschillende kranten het overgenomen alsof er iets kwijt was. Al moet ik er wel bij zeggen dat de advertentie er niet bepaald uitziet als een educatief plaatje.

Gelukkig wist Zaheer Ayub Baigh (directeur van the Noekliar Athaartie) ons aan het einde van het artikel,na al deze heisa om een iet wat ongelukkig geformuleerde advertentie, gerust te stellen met de volgende woorden:

"In de toekomst zullen wij vaker soortgelijke advertenties verspreiden"