Voorpagina Maatschappelijk

Alle Turken stelen!

Afgelopen week werd ik weer eens gewezen op het feit dat sommige inwoners van Nederland nog steeds star en bekrompen zijn en kennelijk weinig doen aan algemene ontwikkeling. Onthutst kwam mijn zusje uit school. Ze was duidelijk overstuur en had een bleek gezicht. ‘Wat is er?’ vroeg mijn moeder. Na een poosje leek mijn zusje te ontwaken en zei furieus: ‘Een jongetje uit mijn klas zei dat alle Turken stelen! Maar dat is helemaal niet waar of niet mama, want jij, papa, mijn zusje, broer en grote zus stelen toch ook niet?!’

In een keer kreeg ik een flashback. Toen ik klein was merkte ik nauwelijks dat ik een andere achtergrond had, dat is ook helemaal niet belangrijk voor kinderen. Pas als iemand me erop aansprak dat ik ‘anders’ was, werd ik eraan herinnerd. Dat ging dan gepaard met beledigen en uitlachen. Ik had altijd gehoopt dat dit over een aantal jaar wel anders zou worden. Met het horen van dit verhaal viel die droom in duigen. Een beetje naïviteit, goedgelovig zijn en denken dat mensen dat vooroordeel allang overwonnen hebben.

De school waar mijn zusjes op zitten is wit, net als de nieuwbouwwijk waarin we wonen. De mensen die hier wonen zijn veelal tweeverdieners en over het algemeen hoogopgeleid. ‘Van wie heeft dat jongetje het dan?’ vroeg mijn moeder. ‘Hij zei dat zijn moeder dat heeft gezegd’, was het antwoord van mijn zusje. Precies wat ik al dacht. De leeftijd van mijn zusje en haar klasgenoot is zeven. ZEVEN! Een kind van zeven verzint dat soort dingen niet, die kan het niet weten. De oudere generatie beïnvloedt al op jonge leeftijd de opinie van de nieuwe generatie. Ik kan me ergeren aan mensen die Wilders stemmers afdoen als domme mensen met weinig opleiding uit het rare zuiden. Dat lijkt me niet, er is een groot percentage die wel een goede opleiding heeft en toch helaas (nog steeds) dit soort denkbeelden heeft.

Na alle moeite van toenemende en subsidieverslindende ‘dialoogorganisaties’ om bruggen te slaan worden er maar een beperkt aantal mensen bereikt. Opmerkelijk genoeg altijd dezelfde mensen. Ik was na een tijdje ook zwaar afgeknapt op al die bijeenkomsten. Het zijn bijna altijd dezelfde mensen die erop afkomen en de argumenten die bij iedere bijeenkomst gebruikt worden, kon ik na een tijdje dromen. Misschien dat mijn waanvoorstelling dat mensen dit soort denkbeelden voorbij zijn en het niveau van het debat veel verder is, daarvandaan komt. Terwijl een klein groepje, door steeds dezelfde mensen te spreken, denkt vooruit te komen, blijven ze eigenlijk beperkt tot hun eigen kring.

Voor mezelf heb ik besloten dat ik het liefst in een gemengde wijk (ook qua inkomen) woon en de kinderen naar een gemengde school stuur. Hoezeer mensen in zo een wijk vreemd zullen kijken, ze staan altijd open voor een praatje en zeggen nooit nee tegen verse borek van de buurvrouw. Zij staan juist model voor het oer-Hollandse ‘gezellig’, de sociale omgang is veel aangenamer.

Een wat oudere collega op werk, woonachtig in een achterstandswijk, zei ook een keer met een prachtig Brabants accent: "Ik zie het verschil allemaal niet hoor, het zijn allemaal Turken! Dat interesseert me niet! Hahaha" Daarna stopte ze even, keek me aan en legde een hand op mijn schouder. "Ik bedoel het goed hoor meiske, da witte wel hè?" En dat wist ik meteen, ze bedoelde het ook goed. Hoe ik dat weet? Dat weet je niet, dat voel je…