Voorpagina Maatschappelijk

Arbeidsmarkt van imams

Een update uit de arbeidsmarkt. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft geoordeeld dat een moslim vorig jaar onterecht was afgewezen door de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Volgens de bieb knoopte ze haar hoofddoek zodanig dat haar hals en nek niet zichtbaar waren. Onzin. Goed dat iets als de CGB bestaat, daar wordt nog nagedacht.

Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Uitzendbureau Tempo-Team in Enschede heeft sinds kort een vacature openstaan voor de functie ‘imam‘. U hoort het goed, ze zijn op zoek naar iemand die het gebed voor kan gaan in een moskee. Zie de functiebeschrijving:

– Het uitvoeren van het dagelijkse gebed (5 keer per dag)
– Het geven van toespraken
– Het verzorgen van Arabische en Islamitische geschiedenis les
– Bevorderen van onderlinge contacten tussen moslims en andere geloofsgenoten
– Ondersteunen van het dagelijkse bestuur om sociaal, cultureel en religieuze activiteiten voor buurtbewoners te organiseren
(zie vacature)

Netjes van de vereniging om de imam te werven via een uitzendbureau, want hoe je het wendt of keert, het is een echte (full-time) job. En een imam heeft een grote verantwoordelijkheid, dat er dan hoge eisen voor worden gesteld is vanzelfsprekend.

Zo moet de kandidaat in het bezit zijn van een ‘afgeronde Imams opleiding bij Al-Azhar universiteit te Egypte of een opleiding met gelijkwaardig niveau’, die mensen zijn zeldzaam in Nederland. En daar komt nog bij dat hij ‘minimaal 5 jaar ervaring als Imam’ moet hebben.  

De eisen maken het zo goed als onmogelijk om een geschikte kandidaat te vinden in Nederland, ze zijn er simpelweg niet. Het is daarom nog bewonderingswaardig dat ze ermee op de banenbeurs hebben gestaan. De vereniging en Tempo-team zijn bereid de zoektocht voort te zetten in het buitenland. Hoor ik u zeggen dat ze hun eisen dan maar moeten aanpassen? Dat is precies de fout die in het verleden is gemaakt waardoor allerlei vreemde imams o.a. terrorisme goedkeuren, de Nederlandse maatschappij vervloeken en er afstand van nemen. Aan dat soort imams hebben we geen behoefte.

Het is dus een zware onderneming van de organisatie. Ondanks dat verdient De Islamitische Vereniging Enschede en Omstreken (IVEO) een pluim voor hun professionele aanpak. Het is een vereniging die zijn taak als moskee serieus neemt en daar ook de nodige moeite voor doet. Andere verenigingen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Chapeau.

Ken jij wel een geschikte imam? Mail dan naar Simone.Ouwehand@tempo-team.nl

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal