Voorpagina Maatschappelijk

Trouwen met het karakter

In het gesprek van gisteren met één van de dierbaarste personen, heeft een zin mij aan het denken gezet: "Je trouwt met het karakter en niet met het gezicht!"

Het uiterlijk is voor velen een doorslaggevende factor voor het bepalen van de keuze van je (toekomstige) partner. Heeft de vrouw een verleidelijk gezicht, mooie ogen, roze lippen, een dodelijke glimlach en een aantrekkelijk figuur. Dan is de keuze voor een man snel gemaakt. Heeft de man brede schouders, een goede lengte, strakke kaken en een atletisch lichaamsbouw. Dan is het voor de vrouw moeilijk om ‘nee’  te zeggen. Maar welke garantie geeft een goed uiterlijk voor het slagen van een huwelijk?

Ik ken een geval waarin een bloedmooie vrouw trouwt met een man die eveneens aanlokkelijk is voor het vrouwelijke oog. Een half jaar gaat het goed, maar dan begint de relatie te scheuren. Zowel de vrouw als de man krijgen aandacht van buitenaf. De ene beschuldigt de ander van onkuis gedrag en vice versa. In de hele relatie draait het om het perfectioneren van het uiterlijk. De vrouw dompelt zich bij elk gelegenheid buitenshuis in de make-up. De man weerhoudt zichzelf niet om zijn brede borst en schouders te accentueren bij zijn klederdracht. Het lijken net twee modelpoppen die appreciëring van het uiterlijk als levensdoel zien. Geheel onlogisch is hun eerste ontmoeting dan ook niet; een zomerse dag in Scheveningen tussen al het gesjans en geflirt.

Hoe lang blijf je eigenlijk nog jong en aantrekkelijk? Ooit zal je uiterlijk toch veranderen. Toch denken velen onder ons op korte termijn. Wat een huwelijk echt doet slagen, is het karakter van je partner. Want het karakter laat zich niet snel vervormen door de kracht van de tijd. Toont hij/zij respect voor mij? Is hij/zij zorgzaam voor mij? Maakt hij/zij mij gelukkig? Laat hij/zij anderen in hun waarde? Neemt hij/zij zijn/haar verantwoordelijkheden serieus? Als al deze vragen bevestigend worden beantwoord, dan heb je de meest perfecte echtgeno(o)t(e) op aarde. Het is toch niet voor niks dat de profeet Mohammed (vzmh) telkens maar weer hamerde op het slijpen van je innerlijk? Het is hij (vzmh) die tegen de mensheid zei:

“ I was only sent to perfect noble character.”

Hiernaast zegt God zelf dat het uiterlijk er helemaal niet toedoet voor de overweging van je partnerkeuze. Een koranisch regel die vaak door onze ouders makkelijk wordt weggemoffeld. Want waarom zou je iemand van je eigen ras moeten huwen? Waarom zou het binnen de eigen familie moeten als God geheel iets anders aanbeveelt? Het gaat toch immers om het geweten en het karakter?

“God created you from a male and a female, and made you a plurality of races and tribes for you to get to know each other. The most noble of you in the sight of God are those of you who are most conscientious.”