Voorpagina Algemeen

Theo herdacht

Precies één jaar geleden werd de Islam criticaster op een brute wijze vermoord door Mohammed B. Deze week kocht ik het rechtste opinieblad "HP/De Tijd" en las het stukje over deze sarcastische cineast. Een zogenaamd ‘held’ die in de ogen van vele Nederlanders als ‘nationale icoon’ werd bestempeld en de status van een martelaarsdood verwierf. Eén ding: Theo was geen heilige. Hij hing van ruzies aan elkaar; hij was niets meer dan een conflictjunk!

In het artikel van HP/de Tijd is een heel stuk gewijd aan Theo van Gogh. Zijn vrienden geven hun mening in hoeverre zij de lieve Theo missen. Opiniemakers als Afsihin Ellian, Paul Cliteur, Ebru Umar, Leon de Winter en Rob Hoogland geven keer op keer aan dat de vrijheid van meningsuiting sterk is aangetast. Eén woord hiervoor: onzin! Als je op zo’n denigrerende toon aanhangers van een bepaald religie zonder enig pardon "geitenneukers"  kan noemen, en dit goedkeurt onder het mom van vrijheid van meningsuiting, dan heb ik liever een dictatoriale regime, waar op zijn minst respect voor elkaars gedachtegoed heerst.

Vrijheid heeft zo ook zijn grenzen. Toen de Rotterdamse imam El Moumni een omstreden uitspraak deed over homoseksuelen werd hem door het justitieel apparaat de mond gesnoerd. Nu Theo, vrij en ongestoord moslims degradeert tot primitieve barbaren en dierenneukers, dan heeft Vrouwe Justitia opeens een dubbele blinddoek om haar ogen. Afijn, duidelijk is dat er met twee maten werd gemeten. Ik keur af wat El Moumni kraamde, maar ook wat Theo brabbelde.

Helemaal belachelijk vind ik het stukje van Jan Dijkgraaf (Metro). Ik citeer hem letterlijk: "De meningsuiting is aangetast. Bepaalde dingen publiceren we niet meer. Een paar jaar terug hadden we bijvoorbeeld een beledigend stripje over de koran. Dat zullen we nu niet meer doen."Beleeft deze doorgeslagen clown zoveel plezier aan het neerhalen van iemands meest waardevolle goed; zijn geloof? Sorry hoor Jan, maar ik kan echt niet om je grap lachen!

Het stukje van publicist Mohamed Benzakour vond ik echt de spijker op zijn kop slaan. Ik citeer:

 "De vrijheid van meningsuiting aangetast? Integendeel! Er is in de krantenkolommen nog nooit zoveel gepist en gepoept als na de moord. Mensen lijken te vergeten dat er een grotere vrijheid bestaat dan de mening, namelijk het denken. "Ach wat is je nek uitsteken? Gaan brullen dat iedere orthodoxe moslim een vrouwenbeukende potentiële bommendrager is en vervolgens stiekem hopen dat je staatsbekostigde persoonsbeveiliging krijgt? Dat heet geen dapperheid. Dapperheid is het diepere inzicht dat we er met zijn allen een geweldige teringzooi van gemaakt hebben op deze aardbol en dat het internationale terrorisme een (in)directe reactie daarop is".